Nyt stort klassisk hit? Kõrvits har potentialet

Kan Tõnu Kõrvits blive det nye store klassisk hit? Det mener hans god ven og kollega, dirigenten Risto Joost, som har fat i hans musik på Ugens Album. Læs mere og hør smagsprøver.

Den estiske komponist Tõnu Kõrvits har fundet balancen mellem udfordrende og publikumsvenlig musik.

Når man siger estisk musik, tænker de fleste på enkelthedens store mester, Arvo Pärt, som også er den mest kendte nulevende, estiske komponist. Men i årene efter år 2000 er også Tõnu Kõrvits’ smukke musik kommet til, og ham kan du stifte nærmere bekendtskab med på Ugens Album.

Det er Tallinn Kammerorkester, der spiller. Desuden medvirker Estisk Filharmonisk Kammerkor med solister og dirigent Risto Joost. Tõnu Kõrvits og Risto Joost er venner, og faktisk udspringer Ugens Album af en idé, de talte om sammen: At udvide repertoiret af værker for kor og strygeorkester. De var enige om, at stemmer og strygere klinger godt sammen, og ærgerlige over, at der ikke fandtes mere musik for den kombination.

Artiklen fortsætter under boksen.

Hør smagsprøver fra Ugens album

  • Come, Walk with me
  • She dried her Tears
  • Moonlight, Summer Moonlight

Tallinn Kammerorkester har haft Tõnu Kõrvits tilknyttet som huskomponist i et år, og ’Moorland Elegies’, er det første værk, han skrev til orkestret. Samtidig er det et værk, som dirigenten Risto Joost er meget glad for.

- Det er blevet et fantastisk værk, og jeg er glad og stolt over at have været med på sidelinjen. Tõnu Kõrvits inviterede mig med i hans sommerhus ude på landet, hvor vi lyttede og arbejdede sammen. Det var en skøn proces at være en del af.

Ugens Album

Tõnu Kõrvits: Moorland Elegies

Tallinn Kammerorkester

Estisk Filharmonisk Kammerkor

Risto Joost, dirigent

Marianne Pärna, alt

Jaanika Kilgi, sopran

Ondine 1306-2

Kombinerer ekspressionisme og blues

Men hvad er det egentlig Tõnu Kõrvits kan? Hvorfor er hans musik blevet så vellykket? Ifølge Risto Joost har han fundet balancen med en musik, der både er udfordrende og publikumsvenlig. Derudover er det et længere værk, der både fungerer godt i sin helhed, men som samtidig også er bygget op af kortere satser, som har hver deres karakteristika, og derfor også kan stå alene:

- Tõnu Kõrvits har en meget unik måde at skrive på. Han er mesterlig til at instrumentere musik, og kender alle instrumenterne ud og ind. Og så har han en unik stil, der kombinerer folkemusik med impressionistiske og ekspressionistiske orkesterfarver. Noget af musikken opfatter han som en slags blues, og det kan man faktisk godt høre, siger Risto Joost.

- Desuden er der altså nogle ret udfordrende steder for musikerne og sangerne, men det lyder altid meget organisk, meget naturligt, og så er det smuk og publikumsvenlig musik.

Albummet hedder ’Moorland Elegies’, og titlen er på engelsk, da musikken er baseret på digte af den engelske forfatter Emily Brontë, der er bedst kendt for romanen ’Stormfulde højder’.

En ny publikumsbasker

I 2016 bad P2 lytterne om at indsende bud på ny musik, skrevet efter år 2000, som havde hitkvalitet, og passede til at blive spillet i radioen både morgen og aften. Projektet gik under navnet ’Publikumsbaskeren’, og endte med en Top 10, hvor blandt andet to lettiske komponister var med: Eriks Esenvalds og Peteris Vasks.

Estiske Tõnu Kõrvits er en del af den samme bevægelse: Ligesom de to lettiske komponistkolleger skriver han også fremragende for kor, og hans smukke, melankolske toner, er populære hos mange musikelskere. Vi er med andre ord enige med Risto Joost: Kõrvits og hans ’Moorland Elegies’ kunne sagtens også være ’en publikumsbasker’ i P2.

P2 LIVElige nu
Hej P2

Nyt emne hver dag. Vært: Benedikte Bové. HejP2@dr.dk