Radiovært overgiver sig: Florian har styr på den mandlige følsomhed

Florian Boesch er så god, at selv en garvet P2-medarbejder må overgive sig til hans subtile og inderlige udtryk.

(Foto: Lukas Beck)

Den 46-årige sanger Florian Boesch er tredje generation i en østrigsk sangerfamilie. Han er blevet undervist af sin egen bedstemor, og noget tyder på at dét har givet pote, for han er nu i absolut øverste liga.

P2's Jens Cornelius kan ikke komme i tanke om mange, der mestrer den ædle sangkunst på det niveau. Heller ikke når man tæller legenderne fra gamle dage med.

På Ugens Album synger Florian Boesch lieder af Schumann og Mahler, og man hører hans helt specielle evne til at sætte de enkelte fraser under lup:

- I de langsomme og indadvendte fraser tør man knapt trække vejret, mens hans få kraftudbrud til gengæld sparker benene væk under en, forklarer Jens Cornelius.

- Subtile, inderlige udtryk håndteres med fantastisk sikkerhed, og det bliver til tyske lieder der næppe kan udføres bedre.

Som om himlen har givet jorden et kys

Jens Cornelius får billeder frem på den indre skærm, når han hører Florian Boesch synge tyske lieder af Schumann:

- I de her ærkeromantiske sange bliver skovens dyb et billede på sjælen. Det både suser blidt og bruser kraftigt i træerne, og mellem de mørke stammer lever gode såvel som onde væsener.

- Fuldmånen skinner, som har himlen givet jorden et kys, mens stjernerne sender deres strålende kærlighedsblikke. Midt i denne storhed står mennesket alene og vakler mellem de ubegrænsede drømme og den besværlige virkelighed.

- Sådan er den meget personlige verden i Schumanns Liederkreis, forklarer Jens Cornelius. Sangene er skrevet til på baggrund af håndplukkede digte af forfatteren Joseph Eichendorff.

Artiklen fortsætter under lytteboksen...

Hør smagsprøver fra Ugens Album

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5a182ddda11f9f1308bbb1e5

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5a182ddd6187a40ef0dc948b

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5a182ddda11f9f1308bbb1e2

Rastløs ung mand med stærke følelser

På Ugens Album synger Florian Boesch også sange af Schumann, med tekst fra Goethes dannelsesroman Wilhelm Meisters læreår. Og det slutter med Mahlers sangcyklus 'Lieder eines fahrenden Gesellen' (En farende svends sange). Det er fire spontane sange om en rastløs ung mands stærke følelser, der svinger mellem intens livsglæde, desperation og fortvivlelse.

Mahler skrev selv teksterne, da han var dødeligt forelsket. Sangcyklusen er bedst kendt i udgaven med symfoniorkester, men spørger man Jens Cornelius, så savner han ikke at høre et orkester på Ugens Album:

- Florian Boesch og den fremragende pianist Malcolm Martineau bruger Mahlers klaverudgave til at nyfortolke sangene på den mest raffinerede og præcise måde. Den mandlige følsomhed betragtes med et meget skarpt analytisk øje, slutter Jens Cornelius.

Hør Florian Boesch synge i lytteboksen herover. Albummet med lieder af Schumann og Mahler har høstet fine anmeldelser også i England, bl.a. i magasinerne Gramophone, Opera Today og The Sunday Times.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter