Russiske brødre indgår pagt på trods: Vi er helt forskellige!

På trods af deres forskelligheder har de russiske brødre Ivan og Mikhail Pochekin fundet sammen på en ny plade, hvor de sammen spiller violinstykker for to.

Brødrene Pochekin kommer fra en rigtig musikerfamilie, og de har spillet hele livet. (© Meloman.ru)

Ivan og Mikhail Pochekin er brødre og født og opvokset i Rusland. Men det er ikke kun genetisk ophav og hjemland, de deler. De er også begge to violinister - endda i topklasse.

Det kunne let ende med interne stridigheder, for hvem er så egentlig bedst? Men i stedet for at forfalde til søskendeskænderier og spille mod hinanden, så har de valgt at spille med hinanden.

Det musikalske samspil er idéen bag Ugens Album på P2, hvor de to russiske brødre under overskriften 'Modsætninger mødes' spiller et sjældent repertoire af duoer.

- Et virkelig gennemtænkt album, hvor modsætninger mødes og forenes i fuldkommenhed, lyder vurderingen fra P2's Jens Cornelius.

Født til at spille violin

Pochekin-brødrene kommer fra en musikerfamilie, og deres forældre er også violinister.

Storebror Ivan Pochekin er 30 år og har en flot solokarriere. Han har endda øvet sig op til også at mestre bratschen på solistniveau, og på Ugens Album spiller han begge instrumenter - dog kun ét ad gangen.

0:00

Lillebror Mikhail Pochekin er 27 år, en flittig violinsolist og har som sin bror vundet internationale konkurrencer for sin virtuositet.

Når de to brødre ikke spiller sammen særlig ofte, skyldes det at repertoiret for to violiner ikke er så stort.

- Desuden er vi helt forskellige! Vi lever hver vores liv og har hver vores idéer. Derfor har vi som duo øvet os meget på at skabe en balance af vores individuelle muligheder, siger de.

Russisk mester og hans lærer er med på albummet

Et af værkerne på Ugens Album er Prokofjevs 'Sonate for to violiner'. Et stykke, Prokofjev skrev i 1932, da han havde hørt et nyt værk for to violiner af Honegger, som han syntes var så dårligt, at han fik lyst til at skrive et bedre selv.

- Prokofjev havde succes med sin duomusik, for i modsætning til Honeggers stykke, er hans egen sonate blevet en klassiker indenfor repertoiret for to violiner, fortæller Jens Cornelius fra P2.

Meget mere ukendt er de '12 Duoer' af Reinhold Glière. Han var en russisk senromantiker af tysk afstamning og skrev de melodiske og smukt-melankolske småstykker i 1909.

- Selv i Rusland er det sjældent hørt musik, siger brødrene Pochekin, der derudover også kan fortælle, at Glière faktisk var lærer for Prokofjev!

0:00

Mozart er en ven i nøden

På resten af albummet skifter Ivan Pochekin til bratsch, og det giver brødrene mulighed for at spille Mozarts duo i G-dur for violin og bratsch.

Mozart var selv en fremragende musiker på begge instrumenter. Han skrev duoen i 1783 for at hjælpe sin ven Michael Haydn, bror til den berømte Joseph Haydn, med at færdiggøre en samling på seks duoer bestilt af ærkebiskoppen i Salzburg.

Ingen opdagede noget, for de to komponister var som brødre i ånden - hvilken man selv kan høre, når Pochekin-brødrene på albummet lader en af Michael Haydns duoer fra samme sæt følge musikken af Mozart.