Skønhed, sorg og angst: Klavergeni rammer dybt på gammelt piano

UGENS ALBUM: Det russiske klavervirtuos Arcadi Volodos har ikke indspillet meget gennem årene. Til gengæld rammer han dybt med sin indspilnng af Brahms.

Komponisten Brahms fyldte de sene værker med al sin samlede livserfaring, siger den russiske pianist Arcadi Volodos.

Det er ikke meget, man hører til det russiske klavergeni Arkadi Volodos.

Hans karriere har udviklet sig i retning af ’lidt, men godt’. Volodos har indtil nu indspillet blot otte albums, og nu kommer så hans 9. album, hvor han for første gang har indspillet musik af Brahms.

Albummet består af lutter korte stykker, næsten alle under fem minutter. Det er musik som Brahms skrev i den sidste del af sit liv, og det er fra en periode, hvor Brahms kunne udtrykke sig med en utrolig koncentration.

Hør uddrag fra Ugens album

  • Intermezzo i cis-mol (opus 117) 3. sats
  • Capriccio i h-mol (opus 76) 2. sats
  • Intermezzo i A-dur (opus 118) 2. sats

- Stykkerne viser Brahms som en genial komponist, mener Arcadi Volodos:

- På dette sene tidspunkt havde han for længst bevist sit mesterskab i de store formater, med både symfonier, koncerter og sonater. Nu fylder han miniature-formatet med al sin erfaring. Hans stil er blevet usædvanlig fortættet og samtidig helt igennem personlig, siger Volodos, som synes det er meget bevægende musik.

Vuggeviser for min sorg

Brahms’ tre Intermezzi opus 117 er noget af det smukkeste og mest indadvendte musik. Intermezzo betyder mellemspil, og det er en del af Brahms’ personlige stil at vælge så beskeden en titel.

Ugens album

Brahms: Klavermusik

Arkadi Volodos, klaver

Sony 88875130192

Uofficielt omtalte han stykkerne som ’vuggeviser for min sorg’, og det mærker man især i det berømte Intermezzo nr. 1. Brahms fandt inspiration i en folkevise med verslinjen ’Sov sødt, mit barn, sov sødt og kønt. Det bedrøver mig sådan at se dig græde’.

Det er musik med en usigelig blanding af skønhed, sorg og angst. Musik, som ifølge Volodos åbner en dør ind til en verden, som vi hverken kan forklare eller beskrive. En verden, der i virkeligheden slet ikke findes, hverken i døden eller i livet.

Moden pianist på et modent flygel

Brahms fortsatte sporet med samlingen opus 118, der blev hans næstsidste klaverværk. Ligesom opus 76, der indleder albummet, fik denne samling den mest enkle titel, man kan forestille sig: Klaverstykker.

Titlen er en total underdrivelse. Brahms gik ikke med følelserne uden på tøjet, men var alligevel selv stærkt tilfreds med titlen:

- Jeg er meget tiltrukket af titlen ’Klaverstykker’, fordi den ikke siger noget som helst, sagde han.

Den simple titel er i komplet modsætning til stykkernes dybde, siger Arkadi Volodos:

- Det her er musik, der kan følge dig gennem hele livet. Ligesom Bibelen.

Derfor er det også først nu, at Volodos føler sig moden til at indspille musik af Brahms.

Til formålet har han valgt at indspille på et flygel, der også ligesom han selv er modnet. Det er altså ikke et fabriksnyt instrument, men derimod et der er blevet spillet godt og grundigt på gennem årtier.

Resultatet er i sandhed et fremragende album, og musik med livserfaring.

P2 LIVElige nu
P2 Morgenmusik

Klassisk musik med Helle Kristensen. www.dr.dk/p2morgenmusik