Stjernekomponister er samlet til en jamsession – men det oser ikke af hygge ...

Hvad ville der ske, hvis man samlede fx Chopin, Beethoven, Gershwin og Liszt til en jamsession? Det bliver besvaret på Ugens Album.

Pianisten Shai Wosner ved klaveret, omgivet af alle de komponister han samler til "jamsession" på sit nye album. Wosner er ikke kun skarpsindig og poetisk. Han er faktisk også uddannet med improvisation som værktøj til at forstå musikkens DNA.

Forestil dig, at komponister som Beethoven, Chopin, Liszt, Gershwin, Dvorak, Schubert og Charles Ives efter tur satte sig ved klaveret og prøvede at overgå hinanden. Nok ikke en forsamling der ligefrem ville ose af hygge.

Beethoven og Chopin ville ikke komme godt ud af det med hinanden. Chopin havde et skrøbeligt helbred og et følsomt gemyt. Beethoven var kendt for at vade ind i folk med træsko på. Men de ville muligvis alle sammen sætte pris på en god improvisation.

Ugens Album

Impromptu

Shai Wosner, klaver

Onyx 4172

Både poesi og DNA-analyse

På Ugens Album har den israelske pianist Shai Wosner samlet 13 klaverstykker, der kunne være spillet ved sådan en jamsession. Stykkerne har det til fælles, at komponisterne har prøvet at fastholde øjeblikket, og at musikken lyder næsten som om den var improviseret frem.

Klassisk musik er jo ellers altid skrevet ned på noder, men i 1800-tallet dyrkede man improvisations-genren, og man brugte den franske betegnelse ’Impromptu’ om klavermusik, der afspejlede tankens frie flugt, og idéer grebet ud af den blå luft.

I en impromptu kan man nærmest finde alt mellem himmel og jord, og tilsammen udgør Shai Wosners ’jamsession’ et underholdende album, der også viser hvem han er som pianist.

Han er ikke kun skarpsindig og poetisk. Han er faktisk også uddannet med improvisation som værktøj til at forstå musikkens DNA.

Artiklen fortsætter nedenfor.

Hør smagsprøver fra ugens Album

  • Schubert: Impromptu i B-dur
  • Chopin: Impromptu nr. 1 i As-dur
  • Beethoven: Fantasi i g-mol
  • Gershwin: Impromptu in Two Keys

Nedskrevne improvisationer

På albummet spiller Shai Wosner fire berømte impromptuer af Schubert, og ind imellem dem skyder han så stykker af de andre komponister.

Beethoven bidrager med sin store Fantasi op. 77 - et stykke som han nedskrev samme aften som han havde improviseret det frem ved et selskab. Charles Ives bidrager med improvisationer fra en plade, han indspillede i 1938, og som senere udkom på noder.

En anden stor amerikaner, George Gershwin, endte altid ved klaveret, når der var fest i Hollywood.

Han står bag den fiffige ’Impromptu i to tonearter’, der som et bedrag giver den virkning, at venstre og højre hånd spiller i hver sin toneart. Den slags kunne han ryste ud af ærmet. Godt at han også skrev det ned på noder!

P2 LIVElige nu
P2 fejrer stemmer

10.03 Verdens bedste stemme. P2 fejrer stemmer. Hvilken stemme skal have din stemme? Mens danskerne går til kommunalvalg, sætter P2 fokus på stemmens klang. Peg på verdens bedste stemme, det kan både være en talestemme og en sangstemme. Skal den være blød, sprød, rusten, forførende, skarp, fascinerende eller...? Skriv til HejP2@dr.dk Værter: Benedikte Bové og Jens Povlsen. www.dr.dk/p2