Tjajkovskij: Prinsesse Snefnug

Hør en sjælden side af Tjajkovskij på Ugens Album.

Playliste

Prinsesse Snefnug op 12 / Dance of the Tumblers

Prinsesse Snefnug op 12 / Entr'acte

Prinsesse Snefnug op 12 / Tsar Berendey's March and Chorus

I 1800-tallet var det almindeligt, at teaterforestillinger blev ledsaget af orkestermusik. Tjajkovskij skrev musik til adskillige skuespil, bl.a. Prinsesse Snefnug, der er baseret på et russisk folkeeventyr. Han bidrog med sange, danse og mellemspil, der i alt varer næsten halvanden time. Hør denne sjældne side af Tjajkovskij på Ugens Album.

Et hjerte af sne
Handlingen minder om ”Den lille havfrue”: Prinsesse Snefnug er en yndig skikkelse af sne, der drømmer om at blive menneske. Hendes far, Kong Frost, holder hende væk fra den livsfarlige sol, og på grund af kulden kan hun ikke føle kærlighed. Da hun bliver en smuk ung kvinde, stikker hun af og slår sig ned i menneskenes verden. Selveste zaren bliver betaget af hende og vil hjælpe hende med at finde den rette mand. Da en rask bondeknøs bekender sin kærlighed, giver Snefnugs mor, Forårsfeen, hende lov til at tø hjertet op. Solen bryder frem, og Prinsesse Snefnug smelter for øjnene af sin tilkommende. Men zaren og det russiske folk hylder hende for at have bragt forårssolen frem.

Ugens Album uge 7

Tjajkovskij: Prinsesse Snefnug

Leipzig Radiosymfoniorkester og Radiokor

Vsevolod Grivnov, tenor & Annely Peebo, mezzosopran

Dirigent: Kristjan Järvi

Sony 88875176562

Musik i folketone
Prinsesse Snefnug blev sat op på Bolsjoj Teatret i Moskva 1873. Den litterære kritik var hård ved forfatteren Alexander Ostrovsky, som var så højt agtet, at man syntes det var under hans niveau at skrive eventyr. Tjajkovskijs musik blev derimod en succes, og den er da også virkelig charmerende. Fuld af folkemelodier, både ægte og imiterede. Der er også festmusik fra zarens hof og flotte korsatser, der minder om russisk kirkemusik.

Læs om skuespillet

Estisk dirigent på hjemmebane
På grund af den ”lokale” karakter spilles musikken sjældent udenfor Rusland. Dirigenten Kristjan Järvi er født i Estland, dengang landet var en sovjetrepublik, og han er vokset op med et tæt forhold til russisk musik. I dag bor han i USA, og for ham er Tjajkovskijs musik som at komme hjem.

”Jeg er i høj grad dannet af naturen i den nordisk-baltiske del af verden”, siger han. ”Prinsesse Snefnug er en hyldest til den jordbundethed, der kan mærkes i Østersølandene. Musikken stråler af optimisme og renhed, og det er for mig et billede på naturen og de folk, der lever her.”

Læs om eventyrfiguren Prinsesse Snefnug

P2 LIVElige nu
P2 Koncerten: Mariss Jansons

Vi varmer op til Léonie Sonnings Musikpris-koncert 9. marts, hvor dirigenten Mariss Jansons modtager årets pris. Jörg Widmann: Sørgemarch for klaver og orkester. Schubert: Symfoni nr. 9. Yefim Bronfman, klaver. Bayerns Radiosymfoniorkester. Dirigent: Mariss Jansons. (Herkulessalen, München 2. februar). Ca. 21.30 Slagtøjsspilleren Wu Yan, der er debuteret fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, spiller Axel Borup-Jørgensen. Vært: Anne Bro. www.dr.dk/p2koncerten (Sendes også natten til mandag 00.05).