Toke kaster nye øjne på gamle Johann Sebastian

Cellisten Toke Møldrup kaster sig ud i en nyfortolkning af komponisten Johann Sebastian Bachs gamle klassikere på sit nye album.

Billedet af Toke Møldrup er en parafrase over det berømte (og eneste) maleri, der findes af komponisten Bach. (© Toke Møldrup)

Cellister kan bruge et helt liv på at spille Bachs seks cellosuiter. Det er de vigtigste værker, der er skrevet for det mellemstore styge-instrumentet, og for musikeren giver de både himmelske oplevelser og store udfordringer.

- Celloen er helt alene og spiller en enkelt tone af gangen – men kan alligevel skabe et musikalsk kosmos, som er afbalanceret og dybt komplekst på samme tid, forklarer Jens Cornelius fra P2 om suiterne.

Den 37-årige cellist og koncertmester i Copenhagen Phil, Toke Møldrup, har spillet cellosuiterne i årtier og har nu brugt to år på at indspille dem.

- En musiker i dag må forholde sig til den store mængde af viden, man har fået om barokkens instrumenter og spillestil, og Møldrup har fordybet sig i Bach-litteratur og detaljer fra gamle manuskripter.

Bach skrev sine cellosuiter omkring 1720, da han var ansat som kapelmester ved hoffet i Köthen.

På Bachs tid cirkulerede suiterne i forskellige afskrifter, men blev snart glemt igen. Først i 1800-tallet, længe efter hans død, udkom de på tryk, og ikke før 1930’erne blev de indspillet på plade.

Ingen hjælp fra Bach

Johann Sebastian Bach efterlod sig ikke andre oplysninger om suiterne end selve noderne. Modsat anden nodelitteratur var der ingen bemærkninger om fingersætning, buestrøg, tempo eller karakter. Det efterlader musikeren med en form for blankt nodeark, hvor man selv må finde ud af, hvordan musikken skal formes.

Fordybelsen i Bach-litteraturen har ifølge Jens Cornelius givet Toke Møldrup et andet syn på musikken, end han tidligere havde.

- Derfor kalder han sit album Bach Revisited, der på dansk betyder ”Gensyn med Bach” eller ”Nye øjne på Bach”.

De nye øjne på Bach har Toke Møldrup givet plads til på albummet med et ekstranummer, der er et nyt arrangement af Suite nr. 1, lavet af barokeksperten Viggo Mangor.

- Bachs cellosuiter rummer mere, end man umiddelbart hører: Gemt i celloens enlige melodi ligger et skelet af akkorder og en slags virtuel flerstemmighed. I Viggo Mangors stilfulde transskription bliver tonerne fra Suite nr. 1 spredt ud på to violiner, cello og orgel, og det er ikke kun elegant pædagogik, men musikalsk meningsfuldt, afslutter Jens Cornelius.

Hør smagsprøver fra Ugens Album på P2

0:00
0:00

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter