Ugens Album: Beethoven: De ni symfonier

Verdens bedste orkester? Berliner Filharmonikerne giver os en status med Beethovens ni symfonier fra eget pladeselskab.

Sir Simon Rattle,dirigent for Berliner Filharmonikerne dirigerer orkestret . (Foto: Angel Medina G.)

Playliste

Berliner Filharmonikerne er et orkester med selvtilliden i orden. Og de har noget at have det i, for mon ikke det er verdens bedste symfoniorkester? Døm selv på Ugens Album, som er en ny, komplet indspilning af Beethovens ni symfonier.

Fås kun hos orkestret selv

Orkestret er begyndt at udgive albums på eget pladeselskab. Det er indspilninger, man ikke kan få andre steder, for her taler vi pralende produktioner udformet i stort bogformat. Beethoven-boksen indeholder fem cd’er med symfonierne og en bog om musikken, men også to dvd’er med koncertopførelser og et par dokumentarfilm. Samt som en særlig gave til lydnørder en bluray-disc, hvor symfonierne kan høres i højeste digitale opløsning. Man kan også downloade optagelserne, men kun fra orkestrets egen hjemmeside.

Lange traditioner for Beethoven

Beethovens musik har været Berliner Filharmonikernes centrale repertoire siden orkestret blev stiftet i 1880’erne. Indspilninger har det bestemt heller ikke skortet på. Blandt de foregående chefdirigenter indspillede Herbert von Karajan alle symfonierne tre gange med orkestret og Claudio Abbado to gange. Den nuværende chefdirigent Simon Rattle har kun indspillet serien én gang før, og det var som gæst hos de rivaliserende Wiener Filharmonikere. Dét samarbejde var ikke gnidningsfrit. Nu får Rattle det endelig, som han vil have det – med sit eget orkester.

Opdateret Beethoven

De ni symfonier blev indspillet i oktober sidste år ved fem koncerter i Filharmonien, og det er en ren opvisning af musikalsk mesterskab. Pletfrit, men personligt. Under Rattles ledelse spiller orkestret Beethovens symfonier i en opdateret stil, inspireret af historisk opførelsespraksis og efter nye, præciserede nodeudgaver. Omhuen i fraseringerne og de præcise artikulationer giver stor klarhed og understreger kun orkestrets overvældende klangbalance og dynamik. Kombinationen af polish og udtrykskraft er faktisk helt vild!

Musik der har ændret os

Simon Rattle stiller ingen spørgsmålstegn ved den relevans, Beethovens symfonier har i dag. Han synes situationen er den omvendte – kan vi leve op til Beethoven?

”Beethovens symfonier har ændret vores måde at lytte til musik”, siger Rattle, ”og udfordringen er stadig den samme: Hvordan kan vi yde denne musik retfærdighed?”. Men han tilføjer stolt: ”Med Berliner Filharmonikerne til rådighed har man en enorm fordel på grund af orkestrets overmenneskelige energi. Og det er det allervigtigste. Beethoven forlanger nemlig mere, end man kan give.”

Facebook
Twitter