Ugens Album: Bizet

Aarhus Symfoniorkester har fået ny chefdirigent og præsenterer sig med fransk musik

(© ©Brita Nordholm)

Playliste

0:00
0:00
0:00

Sidste år fik Aarhus Symfoniorkester ny chefdirigent. Det er den meget erfarne franskmand Marc Soustrot, som skal give orkestret en ny start.

Aarhus Symfoniorkester har været gennem en turbulent tid. Man har forgæves prøvet at få støtte fra kommunen til at øge antallet af musikere, og ledelsen er blevet skiftet ud undervejs i kampen.

I stedet for at dukke sig melder orkestret sig nu på banen med en ambitiøs udgivelse, og den har vi valgt til Ugens Album på P2.

Carmen for orkester

På Ugens Album dirigerer Marc Soustrot det, han er mest kendt for, nemlig fransk musik.

Al musikken er skrevet af Bizet, der for de fleste musiklyttere vel er lig med operaen Carmen. Bizet døde kort efter Carmens premiere i 1875 – som i første omgang var en fiasko – og han nåede ikke at opleve verdens efterfølgende begejstring for hans geniale opera.

Heller ikke, at hans gode ven Ernest Guiraud lavede en suite, som består af fem korte orkesterstykker fra forestillingen.

Saxofon som nyhed

Til skuespillet Pigen fra Arles (på fransk: L’Arlesienne) skrev Bizet i 1872 noget herlig scenemusik, der flirter med både folkedans og gamle klassiske stiltræk.

Skuespillet er for længst lagt bort, men det er musikken ikke. Bizet sammensatte selv en suite med godbidder fra scenemusikken, og efter hans død lavede Guiraud endnu en suite.

En fin detalje er, at Bizet bruger saxofon i symfoniorkestret. Det var noget ganske nyt dengang.

Symfoni af en teenager

Den mest ukendte side af Bizet på Ugens Album møder man i hans Symfoni. Han skrev kun denne ene – og han var bare 17 år dengang. Det er lynkvik, charmerende og supermelodiøs musik.

Symfonien fik han aldrig at høre, og kun meget få kendte overhovedet til dens eksistens. Den blev først uropført i 1933 og høres stadig alt for sjældent.

Aarhus Symfoniorkester er det første danske orkester, der har indspillet den.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter