Ugens Album: Jean Rondeau: Vertigo

Fransk cembalomusik, der gør dig svimmel

Jean Rondeau (Foto: edouard bressy © © tous droits reservés à edouard bressy)

Et cembalo er et spinkelt instrument. Dets klang har ikke megen krop, og lyden gør sig bedst i et lille rum. Har det begrænsninger? Ikke for cembalisten Jean Rondeau. For ham giver cembaloet et kig ind i en verden så skøn, at det svimler for ham, nemlig barokmusikken og dens univers af fantasi og pragt. ”Cembaloet er som en sprække i scenetæppet”, siger han, og på Ugens Album lader han os kigge ind til den franske musik fra omkring 1750.

Fem minutters kuller

”Vertigo” kalder Jean Rondeau sit album. Er det ikke også titlen på en gyserfilm af Hitchcock, hvor højdeskræk og svimmelhed spiller en afgørende rolle? Jo, men det er samtidig titlen på et lille stykke af den oversete franske barokkomponist Pancrace Royer, som er en af albummets hovedpersoner. På fransk kan ”vertigo” nærmest oversættes til ”kuller”!

”Det stykke er som en tryllekunst, et illusionsnummer, en widescreenfilm kogt ind til fem minutters musik, en opera på 300 sekunder”, siger Jean Rondeau om den heftige musik.

En bizar pariser

Pancrace Royer er ellers absolut ikke en komponist, man hører tit. Han var et navn i Paris i midten af 1700-tallet og vakte opsigt med sin musik, der er grænsesøgende og til tider bizar. Vi er i barokkens sidste stund, og buen bliver spændt hårdt. Desto brattere var Royers glemsel, da barokkens æra var forbi.

Langt mere berømt er albummets anden komponist, Jean-Philippe Rameau. I dag regnet for en af Frankrigs største komponister nogensinde, men selv han er en nyere genopdagelse. Hvor er vi dog heldige at leve i en tid, hvor barokmusikken er til stede!

Rette navn til opgaven

Den unge Jean Rondeau, der spiller på cembaloet, er bare 25 år gammel. Han er en exceptionel musiker, der er groet helt ind i sit repertoire og fremtryller originaliteten i den gamle franske musik. Han hørte første gang et cembalo, da han var seks år, og sagde straks til sine forældre: ”Jeg vil gerne lave den lyd!” Selv hans navn Jean Rondeau kunne ikke være mere passende, for mange af albummets stykker hedder ”Rondeau” (dvs. rondo) som undertitel. Fantasien kører rundt og rundt på Ugens Album. Svimmelhed når det er allerbedst.

Facebook
Twitter