Ugens Album: Marin Marais: Pièces favorites

Et møde med det sjælfulde instrument gamben og Marin Marais fra Solkongens hof.

Den franske gambespiller Francois Joubert-Caillet præsenterer Marais.

Playliste:

0:00
0:00
0:00

En gambe er et instrument, der besidder en særlig magi. Den ligner en cello, men lyder anderledes, sartere og mere hudløs. Efter at have været uddød i hundredevis af år er gamben blevet genoplivet og kan igen sprede sin specielle klang. På Ugens Album kan du høre en ung fransk gambespiller, der med suverænt overskud viser gamben fra sin bedste side.

Historiens største gambespiller

Musikken er skrevet af franskmanden Marin Marais, der levede i gambens guldalder fra 1656 til 1728. Han var søn af en fattig skomager i Paris, men takket være sin fine sangstemme blev han taget i skole og undervist af fornemme folk. Senere kom Marais i mesterlære hos tidens sagnomspundne gambespiller, Monsieur Sainte Colombe, der var så overvældet over sin elevs evner, at han begyndte at gemme sig, når han selv spillede. Marais skulle ikke lure ham alle tricksene af. Men det var omsonst – Marin Marais blev den største gambespiller, verden har kendt.

I enrum med Solkongen

Han blev ansat ved Solkongens hof på Versailles. Her avancerede han fra orkestermusiker til en stilling som kongens private kammermusiker. Han, spillede for kongen ved aftentide, når dagens postyr var overstået. Til denne meditative situation var gamben ideel. Det er et intimt instrument med en uendelig, nuanceret følsomhed og en lidt hæs klang. Intet instrument kommer så tæt på den menneskelige stemme, sagde den franske filosof Rousseau. Kun ordene mangler.

Et livsværk i fem samlinger

I 1686 udgav Marin Marais den første af sine fem samlinger med gambestykker. De rummer over 600 stykker musik. Korte satser med en forunderlig blanding af følelser, dybsindige idéer, sanselighed og den yderste elegance.

På Ugens Album præsenterer den franske gambespiller Francois Joubert-Caillet nogle af højdepunkterne. Og der kommer mere, for hans franske pladeselskab har bedt ham indspille samtlige Marin Marais’ gambeværker. Det kommer til at fylde ca. 20 albums. ”Først troede jeg, planen var en spøg, men nu er jeg vildt spændt på det,” siger Francois Joubert-Caillet. ”Omfanget af Marais’ genialitet er større, end vi tror. Måske har vi først lige lært ham at kende?”