Ugens Album: In War & Peace

Året er gået – i krig og fred. Faktisk med forfærdelig meget krig. Vi kan se tilbage på hæslige begivenheder, folkedrab, terror og trusler. Det har fået den amerikanske mezzosopran Joyce DiDonato til at stille spørgsmålet: Hvor finder du fred i en kaotisk verden? Det er emnet for hendes nye operaplade, der er Ugens Album i P2.

(© Bill Phelps)

Playliste:

Noget vigtigt på hjerte

”Jeg vil have, at dette album skal høres igen og igen. Det fortæller noget vigtigt, jeg har på hjerte”, siger Joyce DiDonato. Hun var egentlig i gang med et andet indspilningsprojekt, som med hendes egne ord var ”lidt akademisk”, da terrorangrebene i Paris fandt sted i november 2015. Så sadlede hun om. Hun bestemte sig for at bruge sin energi på at gøre en forskel.

”Som verdensborger i år 2016 har jeg følt mig overvældet af den tumult og pessimisme, der truer hver en afkrog af vores tilværelse”, siger Joyce DiDonato.

”Jeg spørger mig selv: Er det muligt at finde ægte, varig fred i dette øredøvende kaos? Hvordan finder man alternativet til den konstante larm af grundlæggende frygt?”

Ydre konflikt og indre fred

Joyce DiDonato er en af de store kommunikatorer i USA’s klassisk musikliv, fordi hun overskrider den sædvanlige grænse mellem scene og publikum. Hun kan både tale om medmenneskelighed og vise det i musik med sine sublime sangkunst. På konceptalbummet ”In War and Peace” tager hun begge opgaver på sig.

”Gennem tiden har store kunstnere beskrevet både grufulde uhyrligheder og guddommelige, harmoniske øjeblikke. Kunsten kan forene det uforenelige”, siger hun. ”Med hjælp fra Händel, Purcell og andre mestre vil jeg vise de forbundne verdener af ydre konflikt og indre fred, og jeg opfordrer dig til tænke over, hvor du selv ønsker at befinde dig. Styrken til at vælge freden har vi alle dybt i os.”

Gør verden til et fredeligere sted

”In War and Peace” er et album med barokarier, taget fra forskellige operaer skrevet i 1600- og 1700-tallet. Samlingen begynder med syv arier, der udtrykker angst, skræk, fortvivlelse, måske ligefrem dødslængsel. Derefter synger Joyce DiDonato otte arier om ro, harmoni og skønhed. ”Når et hjerte finder fred, vender glæden tilbage til sjælen”, lyder det i albummets sidste arie, der er fra Händels opera Julius Cæsar.

Cd’ens teksthæfte er fyldt med eftertænksomme bud på, hvor freden findes. De er skrevet af både kendte og helt almindelige mennesker, børn, fanger og flygtninge. Og på Joyce DiDonatos hjemmeside http://inwarandpeace.com/ kan man selv komme med sit forslag til hvordan vi gør verden til et fredeligere sted i 2017.