Vilde kan ikke få nok: Giver dig stribevis af ekstranumre

Den norske violinist Vilde Frang hylder ekstranummeret som sin egen genre på sit nye album.

Den 31-årige norske violinist har netop udgivet nyt album, hvor hun dyrker og hylder ekstranummeret. (Foto: Marco Borggreve)

Ekstranummer! Ekstranummer! Ekstranummer!

Nogle gange lyder bønnen om et ekstra, sidste nummer efter koncertens afslutning taktfast fra publikum. Andre gange er der intet råb, men i stedet et insisterende bifald.

I sådanne situationer har kunstneren ikke har andet valgt, end at finde en ekstra musikalsk godte frem fra gemmerne.

- Faktisk er der mange musikere og komponister, der holder meget af denne særlige musikalske genre. Derfor er der gennem tiden opbygget et stort repertoire af klassiske ekstranumre, fortæller Jens Cornelius fra P2.

Det kan man høre et udvalg af på Ugens Album, hvor den norske violinvirtuos Vilde Frang giver en hel række ekstranumre.

Ugens Album

Homage

Vilde Frang, violin

José Gallardo, klaver

Warner Classics

Charme for alle pengene

Albummet hedder ’Homage’, hvilket betyder ’hyldest’ på fransk. Og albummet er netop én lang hyldest til ekstranummeret.

Vilde Frang hylder både de skønne, virtuose ekstranumre for violin og de legendariske violinister fra fortiden, der opdyrkede denne musik. Stykkerne er fra slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet.

- Hvad de har til fælles er gode melodier, de mange virtuose lækkerier, humor og ikke mindst charme - for alle pengene. Det er musik, som fortryller publikum for at give os et øjeblik af rendyrket glæde, lyder det fra Jens Cornelius.

Personlige udgaver til eget brug

Før i tiden var det almindeligt, at musikere lavede deres egne udgaver af populære stykker. Sange, arier og klaverstykker blev forvandlet og gjort til personlige ekstranumre.

En mester til det var violinisten Fritz Kreisler fra Wien, der virkelig kunne lave stor kunst i miniatureformat, når han bearbejdede kendte temaer af blandt andre Schubert og Dvorak.

Her kan du høre et par af numrene fra 'Homage':

8 Slaviske danse op 46 / 2. sats/akt - Slavisk dans e-mol / 8 Slaviske danse op 46, 2. sats/akt - Slavisk dans e-mol

2 Mazurkaer op 19 / 1. sats/akt - Obertass G-dur / 2 Mazurkaer op 19, 1. sats/akt - Obertass G-dur

Romeo og Julie op 64 / Masks op 64 nr 12 / Romeo og Julie op 64 - Masks

En anden var virtuosen Jascha Heifetz fra Rusland, hvis violinarrangementer stadig spilles som ekstranumre verden over.

Vilde Frang giver på albummet nogle eksempler på sine to gamle kollegaers ekstranumre, men hun spiller dem så personligt, som havde hun lavet dem selv.

På albummet hører man også originalstykker, der er komponeret specielt som ekstranumre eller til at blive drysset ud med let hånd som forfriskning undervejs i en koncert.

Ifølge Jens Cornelius serverer Vilde Frang alle numrene med en sådan glæde, at man skulle tro, at ekstranummeret er det bedste ved enhver koncert.

P2 LIVElige nu
Amadeus

Eftermiddag med Frank Jensen og Anne Termansen. Godt selskab, musik, overraskende historier og en quiz, hvor du skal slå ørerne ud. www.dr.dk/p2