VIDEO Dansk rocksanger fortolker ’Jeg er havren’: - Den giver mig gåsehud

Mattias Kolstrup fra Dúné var bange for at ”fucke op”, da han forleden sang med DR PigeKoret. For han ved, hvor meget sange kan betyde for publikum.

Da forsangeren i rockbandet Dúné forleden sang med DR PigeKoret, stod blandt andet Jeppe Aakjærs gamle sang ’Jeg er havren’ på setlisten.

Udefra set et måske lidt overraskende valg, men helt naturligt for Mattias Kolstrup.

Ligesom Aakjær kommer han nemlig fra Skiveegnen, og selvom han er en af tidens store danske rockstjerner, så kan han godt føle sig lille bitte i forhold til historiens store hitmagere.

- De her sange, de ligger så dybt i vores DNA, i vores folkesjæl, fordi de er gået igennem generationer. Det er nogle rimelig store hits, siger Mattias Kolstrup.

Husker jordbærplukning og aftenklokken

Under koncerten var han bange for at "fucke up" i teksten, fordi han tænkte på, hvor meget sådan en sang kan betyde for publikum. Og for ham selv: Da han for nylig genlæste Jeppe Aakjærs tekst, der beskriver hans hjemstavn, rørte den ham dybt:

- Jeg sidder faktisk og får gåsehud lige nu bare ved at tænke på det. Fordi jeg har jo sunget den sang så mange gange i kor på efterskolen og i folkeskolen.

- Jeg har aldrig tænkt så meget over det, fordi jeg har været ret ung, men efter jeg er blevet lidt ældre, så forstår jeg teksten på en anden måde. Jeppe Aakjær beskriver fuldstændigt der, hvor jeg er vokset op, siger Mattias Kolstrup.

Artiklen fortsætter nedenfor.

Northside Festival i Aarhus er nu nået til sin sidste dag. Dúné er på scenen som de første søndag. Her er det forsangeren Mattias Kolstrup. (Foto: © Camilla rønde, Scanpix)

Mattias Kolstrup

  • Født 1988 i Skive.

  • Sanger i Dúné, der blander rock med elektroniske elementer - og er kendt for deres energiske sceneshows.

  • Flyttede efter gymnasiet til København sammen med resten af Duné - og i 2009 rykkede bandet til Berlin i fem år.

For Dúné-forsangeren vækker en sang som ’Jeg er havren’ minderne og følelsen af at høre til et sted. Den vækker erindringen, duftene, lydene og landskabet til live:

- Jeg får minder tilbage fra dengang, hvor jeg var 12 år og cyklede ud og plukkede jordbær. Jeg var jordbærplukker - i halvanden uge godt nok kun, men jeg tjente 200 kroner, tilføjer Mattias Kolstrup med et smil og fortsætter:

- Det var mit første og eneste rigtige job. Jeppe Aakjær beskriver jo præcis de marker. Han beskriver sund og fjord. Han beskriver aftenklokken, der ringer. Min farmor havde sådan en klokke, når jeg besøgte hende i Thy. Hun ringede med en klokke, når vi skulle ind og spise aftensmad. Og jeg sad og tænkte: Det er jo løgn, det er jo fuldstændig mit liv.

Blev så rørt, at stemmen knækkede

Mattias Kolstrup er til daglig en del af rockgruppen Dúné, der har haft succes nationalt som internationalt. Han har boet fire år i Berlin, og da han flyttede dertil, var det, som han siger, som om Danmark rykkede tættere på hans hjerte.

Også de danske sange har fået en ny betydning. Da Kolstrup sad og skulle vælge sange, bladrede han forbi 'I Danmark er jeg født' og studsede lidt:

- For tiden fylder debatten om, hvad danskhed er, meget. Og jeg tror helt inde dybt i mit hjerte, at det handler om, hvordan man føler, og ikke om, hvordan man ser ud, eller hvad man spiser, siger Mattias Kolstrup.

- Det ville jeg gerne minde mig selv om, så derfor syntes jeg, at det var passende at synge den. Jeg blev så rørt, da jeg sang 'I Danmark er jeg født', at min stemme knækkede. Det overvældede mig fuldstændigt ud af det blå.

Man kan høre viserne i danske bands

Den tredje sang han valgte at synge sammen med DR PigeKoret var Gasolinklassikeren 'Masser af succes' fra 1975.

- Den er jo også ved at blive en folkevise. Jeg tror stadigvæk, man synger klassikere af Kim Larsen om 200 år, siger Mattias Kolstrup, der synes, at vise-fortællingen også kan ses i mange nyere, danske sange.

- Man kan ofte høre, hvis det er et dansk band, også hvis det er engelske tekster, fordi melodierne er opbygget på den der vise-måde. Hvor et vers i moderne popmusik eneste opgave er at lede op i en bro, der skal lede op i et omkvæd, så rummer versene i en gammel vise, så meget i sig selv, at de kan stå alene.

- Det er den ultimative gode sang, hvis man mestrer genren, men så god er jeg slet ikke endnu, siger Mattias Kolstrup.