VIDEO Nyt værk af venstrehåndskomponist kan spilles af en-armede pianister

Hans Abrahamsen har netop vundet en Gramophone-pris for årets ny musik-udgivelse. Nu førsteopføres hans venstrehåndskoncert, ’Left, Alone’, i torsdagskoncerten i DR Koncerthuset.

I Hans Abrahamsens nye klaverkoncert - 'Left, Alone' - skal pianisten udelukkende spille med venstre hånd. Den bliver førsteopført i Danmark af den franske pianist Alexandre Tharaud torsdag den 13.10, som denne aften spiller i Koncerthuset for første gang. Værket er i øvrigt tilegnet pianisten.

- Der er en begrænsning i koncerten: Venstre hånd alene, siger den danske komponist Hans Abrahamsen om sit nye værk 'Left, Alone', der opføres i Danmark for første gang i næste uge. Abrahamsen er selv født med en højre hånd, der ikke fungerer optimalt. Derfor har det været oplagt for ham at skrive en klaverkoncert for venstre hånd alene.

- Min venstrehåndskoncert er jo ikke skrevet til en venstrehåndspianist. Den er skrevet af en venstrehåndskomponist, siger Hans Abrahamsen med et glimt i øjet.

Kan ikke spille sine egne værker

Selvom Hans Abrahamsen elsker at spille klaver, kan han som regel ikke spille sine egne værker. Han spiller på sin særegne måde for at kompensere for den højre hånd. Derfor har han holdt særligt meget af at spille venstrehåndskoncerter, der er skrevet for venstre hånd alene.

Venstrehåndskoncerter

Med sin klaverkoncert for venstre hånd skriver Hans Abrahamsen sig ind i et fornemt internationalt selskab af komponister, der har komponeret venstrehåndskoncerter for klaver og orkester.

Venstrehåndskoncerter for klaver og orkester

  • Prokofiev, Sergei : Piano Concerto No.4, Op.53

  • Ravel, Maurice : Piano Concerto for the Left Hand

  • Strauss, Richard : Parergon, Op.73

  • Ovenstående er tidligere eksempler på venstrehåndskoncerter, der alle er skrevet til pianisten Paul Wittgenstein, der mistede sin højre arm i første Verdenskrig.

Klaverkoncerten er blevet kaldt "en født klassiker". Den er allerede blevet programsat hos fire store europæiske orkestre.

Koncerten kan opleves live i DR Koncerthuset den 13. oktober eller direkte i radioen på P2.

Facebook
Twitter