VIDEO: Veninde hyldet på scenen af DR Pigekoret

Birgitte havde ønsket 'Lyse Nætter' til sin veninde Bente og de to sad på scenen, mens DR Pigekoret sang, og Phillip Faber og og Henrik Dam Thomsen akkompagnerede.

Inden Din Danske Sang-koncerten havde publikum mulighed for at vælge, hvilke sange de ønskede at høre DR PigeKoret synge. Koncertgængerne havde mulighed for at komme med ønsker, men også for at dele de særlige historier eller begivenheder, der knytter sig til deres personlige sangvalg.

Vi har brug for folkets poesi

- Fællessang handler ikke kun om at synge en sang sammen, men også om at dele minder. De personlige minder, så vel som de fælles minder, der går langt tilbage i generationer, gennem historien. De gamle danske sange har overlevet og er overleveret i godnatsange, til særlige begivenheder, morgensang mv. De er ikke en selvfølge, men de er blevet hos os – og det er fordi vi har brug for folkets poesi, forklarer chefdirigent Phillip Faber.

Birgitte gav Bente en sang

Og i søndags fik Birgitte mulighed for at dele sin personlige beretning – da hun hyldede sin veninde Bente ved at give hende sangen ’Lyse nætter’. Overraskelsen var tydelig, da hun blev inviteret op på scenen for at modtage DR PigeKorets sang. En sang af Alberte Winding om lyset, der bryder mørket – om lyse tider, eftertænksomhed og om at rumme - også det uforståelige. Josefine fra DR PigeKoret fortæller:

- Der er rigtig mange i koret, der er vokset op med Alberte. Så det er en meget nostalgisk sang for flere af os, og Elin, der også synger i koret fortsætter:

– Den er på en eller anden måde en trøst, for den repræsenterer et savn, som vi alle sammen på en eller anden måde har i os – savnet af nogen vi holder af eller måske de lyse nætter, der forsvinder i vinterens mørke, men heldigvis kommer igen –

– og når vi synger den, så er det som om, man føler sig virkelig godt tilpas.

Pigekorsveteraner sang med

I salen sad også en gruppe kvinder, der var taget af sted for at opleve fællessangen:

– Det er noget med nostalgien i de gamle sange, og der er noget enormt rørende ved at lytte til og dele dem sammen, siger en af de fem kvinder og en anden tilføjer;

- Vi tager altid af sted sammen – nogle gange er det ikke alle, der kan, men dét at opleve koncerten sammen, betyder meget for os. Og så har vi et par tidligere DR PigeKoret-sangere med i gruppen, siger hun smilende og kigger på en tredje i gruppen:

- Ja, vi sang i koret i 70’erne under Tage Mortensen, så der er en hel del minder knyttet til den tid, der popper op, når vi lytter til mange af de sange, vi selv sang. Vi synger stadig med i det omfang, vi kan huske teksterne.

Under hver ’Din danske sang’-koncert optræder en solist, der også deler sine minder. I morgen vil Pernille Rosendahl dele sin personlige beretning og sangen ”Du er min øjesten”.

’Din Danske Sang’

  • er DR PigeKorets nye koncertrække, hvor det er muligt at dele sine danske yndlingssange med andre.

  • Koncertrækken er videreførelsen af DR’s populære fællessangskoncerter, ’Så syng da Danmark’, som i 10 år, sammen med DR’s kor, har inviteret alle indenfor og opfordret dem til at synge med.

  • I ’Din Danske Sang’ vendes fokus særligt mod, hvad vi synger sammen, for vi har ikke kun oplevelsen til fælles, vi har også hele den danske sangskat til fælles, og den vil DR PigeKoret dyrke, dele, hylde og folde ud på ny.

  • Ved hver koncert får publikum mulighed for at stemme på hvilke sange, der skal synges og en kendt vokalist inviteres med til at fortolke sangskatten med DR PigeKoret.

Facebook
Twitter