Klaus Hoffmeyer får Bikubens Hæderspris

Den erfarne instruktør og tidligere skuespilchef for Det Kongelige Teater blev hædret med den fornemmeste pris ved aftenens Reumert-uddeling. Udover publikums klapsalver fulgte også 300.000 kroner.

Klaus Hoffmeyer har instrueret teater i mere end 50 år. I går modtog han Bikubens Hæderspris ved Årets Reumert. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)

Det blev en af teaterverdenens grand old men, der løb med det meste af opmærksomheden ved årets Reumert-uddeling her til aften.

Klaus Hoffmeyer, der har været aktiv teaterinstruktør siden begyndelsen 60'erne, blev kaldt på scenen for at modtage Bikubens Hæderspris og 300.000 kroner foran publikum i Operaen på Holmen. Selv har han haft halvanden måned til at skrive sin takketale.

- Jeg har vidst det siden den 20. marts. Der fik jeg et opkald fra Bikubenfonden, hvor de spurgte, om jeg ville kigge ind forbi kontoret. Jeg tænkte, at de skulle have et godt råd til, hvem der skulle have en pris, siger Klaus Hoffmeyer.

I stedet ville de høre, om Klaus Hoffmeyer havde noget imod at få den fornemmeste af priserne ved Årets Reumert. Det havde han ikke, om end han blev noget chokeret.

- Jeg lignede vel en trafikulykke i ansigtet, for jeg blev meget overrasket. Det er overvældende at få så mange penge. Normalt går prisen til en af de store skuespillere, så det faldt mig ikke ind, at det kunne være mig, før jeg sad i stolen, siger han.

- Han er en åndens kæmpe

Det var direktør for Bikubenfonden, Søren Kaare-Andersen, der overrakte hædersprisen. I talen fremhævede han, at Klaus Hoffmeyers ”kunstneriske og intellektuelle åbenhed har gjort, at han aldrig har leflet for publikum”.

- Årets hædersprismodtager er intet flokdyr. Denne mand er en åndens kæmpe - og en af landets største instruktører. Han er en stor kender af det klassiske teater, men han har også betrådt helt nye stier i dansk teater. Og han har gjort det med begavelse, kunstnerisk kraft og en stor kærlighed til skuespillerne, lød det fra Bikubenfondens direktør.

Normalt dirigerer Klaus Hoffmeyer med skuespillerne på scenen, så det er uvant for prismodtageren selv med al den opmærksomhed.

- Jeg arbejder meget stille og roligt med mit fag. Det har jeg altid gjort. Så er der pludselig en masse projektører på en, og jeg følte mig nærmest som en forbryder. Det er en yderverden, der melder sig på en pludselig måde, for instruktører er jo nogen, der som regel går rundt omme i baggrunden. Det er ikke noget, jeg siger for at nedgøre mit job, for det er sgu' vigtigt.

Facebook
Twitter