Klovn kan blive bedst sælgende film i 25 år

Succesen for "Klovn- The Movie" har overgået producenternes vildeste forventninger, og det ser nu ud til, at det bliver den bedst sælgende film i årtier.

Historien om Casper Christensen og Frank Hvams "Tour de Fiss" rundt om i Danmark er så stor en succes, at det er godt på vej til at blive en af dansk films største successer.

I weekenden rundede "Klovn The Movie" 848.500 solgte biografbilletter, og overhalede dermed filmen "Den eneste ene" på tiendepladsen over den bedst sælgende danske film nogensinde, skriver Børsen.

Nærmer sig Walther og Carlo

Filmen vil inden for få uger sansyndligvis overhale "Italiensk for Begyndere", der har solgt 871.000 billetter. Dermed er der ikke langt op til de 900.000 solgte billetter, og sidste gang en dansk film fik lokket så mange menensker i biografen var i 1985, hvor Walther og Carlo sprang "Op på fars hat".

Peter Aaalbæk har tidligere afvist, at "Klovn- The Movie" ville sælge så mange billetter, og Zentropa-direktøren er derfor meget overrasket.

Troede ældre ville stå af

- Det var dog helt utroligt. Nu kommer vi også over de 900.000, om jeg så skal købe de sidste billetter selv, siger Peter Aalbæk og fortsætter:

- Efter at have set filmen havde jeg troet, at der var ældre medborgere, som var stået af, på nogle af scenerne, men det skyldes simpelthen, at filmen er lavet vanvittigt godt. Den slags grovhed kan ikke nå så mange mennesker medmindre det er rigtig godt lavet, siger Peter Allbæk.

Ser filmen flere gange

Klovn-filmens succes betyder, at Zentropa minimerer sit underskud i 2010 og formentlig styrer mod et overskud i 2011. Også hos Danske Biografer klapper man i hænderne.

- "Klovn- The Movie" er en af de få film med såkaldt repeat-business. Folk ser den mere end én gang, og slæber nye venner med hver gang, forklarer Kim Pedersen, formand for Danske Biografer.

Ny type dansk folkekomedie

Klovn-filmens succes kommer også bag på filmekspert Peter Schepelern, der er lektor ved Københavns Universitet. Han mener filmen er en vellykket modenisering af den danske folkekomedie.

- I "Klovn" går uskylden af den danske folkekomedie, fordi de bøvede hundehoveder, som vi kender og elsker fra Olsen-Banden, føres ind i vores medienarcissistiske tid, og vi får et satirisk vrid, som passer rigtig godt ind i vores moderne samfund, forklarer Peter Schepelern.

Den bedst sælgende danske film nogensinde er fortsat "Olsen Banden ser rødt" fra 1976 som solgte 1.201.281 billetter.