Hjemløse danskere vil i næste uge indtage Strandvejen i Hellerup, nord for København.
Her vil en mindre gruppe hjemløse i en måned møde op på adressen, hvor de hver lørdag fra klokken 12-14 står som mannequiner i glasmontrer, mens publikum gratis kan komme ind at se på dem i Kristian von Hornsleths nye galleri Strayfield.
Udstillingen kommer ifølge Kristian von Hornsleth som en dansk afstikker af et projekt i London, hvor han sælger hjemløse som kunstværker.
Han håber på, at udstillingen i Hellerup vil få folk til at tænke over uligheden i samfundet, som han mener er 'roden til alt ondt'.
- Det er en dansk serie med 'overklasse-hjemløse'. I Danmark er det jo ikke ligeså slemt som i England, men det bliver det. I USA har man tabt, England er på vej samme sted hen, og Danmark står næst for, siger han.
Kunstneren håber, at det her kan sætte fokus på, at der er en stigende fattigdom i Danmark.
- Det vigtigste for mig er at vise, at hjemløshed er et ubehageligt symbol på, hvad der er galt på den helt store skala med den globale økonomi. Fuck racisme, - det hele bunder i social ulighed i verden, siger han.

Ikke velgørenhed, men business
Kunstværket er en forlængelse af det, Kristian von Hornsleth i øjeblikket laver i London, hvor hjemløse også udstilles, og så kan man købe portrætter af dem.
- Forskellen på rig og fattig er så stor nu, og man frygter ekstremisme. Vi vil hellere lave investeringer end bruge penge på klimaet, og det er bare et spørgsmål om tid, før man finder en måde at privatisere klimaet på, siger han og fortsætter:
- Så nu privatiserer vi de hjemløse for at parodiere kapitalismen. Jeg synes, hjemløse er et sjovt og interessant indspark i den debat. Vi tjener penge på dem. Det her er ikke velgørenhed. Det er business, siger han.
Men de hjemløse får også selv en skilling ud af at være en del af kunstværket. Indtjeningen kommer fra portrætter af de hjemløse, som bliver solgt til henholdsvis 700 kroner for en plakat og 7800 kroner for et indrammet grafisk tryk. Den hjemløse får så halvdelen af de penge, der sælges for.
Kunstnerens projekt i London har skabt massiv kritik, og en britisk hjemløseorganisation anmeldte ifølge Berlingske Kristian von Hornsleth til politiet.