Kommentar: Venstrefløjen snorksover i kulturtimen

Venstrefløjen forsømmer på det skammeligste den kulturpolitiske værdikamp, skriver DRs kulturkommentator.

Tiden kalder på kritisk kulturpolitik, men den politiske venstrefløj har ikke formået at sætte sådan en dagsorden, mener Niels Frid-Nielsen (Foto: BAX LINDHARDT © Bax Lindhardt)

Man skal ikke være fremtidsforsker for at forudse, at udsigten til en såkaldt præsidentvalgkamp mellem Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen vil trænge kulturen i baggrunden.

Kultur er noget man i dansk politik snakker om ved festlige lejligheder, ikke i en valgkamp.

Selvfølgelig vil den radikale kulturminister Marianne Jelved profilere sig som læsehest og som lyttende til den opvoksende generation. På den måde vil folkene omkring kulturministeren forsøge at fremtidssikre den driftsikre og erfarne Jelved.

Stålsatte borgerlige

Den borgerlige opposition vil minde os om Jelveds knap så stilsikre afvikling af DRs Underholdningsorkester. Især de konservative og Dansk Folkeparti var stålsatte støtter af orkestret, ligesom Venstre og Liberal Alliance endte med at støtte orkestret.

Men Underholdningsorkestret overlevede ikke i DR regie, fordi Enhedslisten vaklede i den afgørende stund.

Et venstreorienteret tomrum

Det blotlægger et gabende tomrum i dansk politik: For hvad vil venstrefløjen egentlig?

Pia Olsen Dyhr har som formand for folkesocialisterne på mange måder genskabt en knivskarp profil, men når det kommer til kulturen virker kniven unægtelig lidt sløv.

Enhedslisten har et solidt bagland i landets kulturmiljøer, ikke mindst de mere alternative af slagsen. Men har partiet formået at tale det unge, eksperimenterende og nybrydende kulturlivs sag?

Sagen er, så vidt jeg kan se, at venstrefløjen snorksover, når det kommer til kulturen.

Kampen om internettet

Og det er synd. For tiden kalder på kritisk kulturpolitik.

Se bare, hvordan Margrethe Vestager som EU kommissær har formået at bringe tidens måske største kulturkamp øverst på den globale dagsorden. Jeg tænker naturligvis på hendes livtag med Google og den bagvedliggende diskussion om censur, ytringsfrihed og magt over internettet.

Da den danske forfatter Peter Øvig Knudsen fik forbud mod at vise danske hippier med bare bryster i Apple´s boglade og på Facebook var det ikke den danske venstrefløj, der sprang op og forsvarede ham mod den amerikanske medieimperialisme. Nej, det var såmænd Venstres daværende formand for EUs kulturudvalg, Morten Løkkegaard.

Kulturradikal arv

I salig Poul Henningsens og Klaus Rifbjergs tid var der en kulturradikal alliance mellem venstrefløjen og kulturlivet. Suzanne Brøgger har for nylig i en kronik i Politiken forsøgt at genoplive denne tradition, som en vigtig arv efter Rifbjerg.

Lad mig nøjes med at tilføje, at det desværre ikke virker, som om venstrefløjen kender sin besøgelsestid, når det drejer sig om kultur. Ærgerligt, for kultur er om noget værdikamp.