Komponist og kapelmester Ib Glindemann er død

Danmarks 'Mr. Swing King' blev 84 år.

(Arkiv) DR Big Bandet genforenedes for en aften med bandets allerførste dirigent Ib Glindemann, da han i januar 2012 modtog Leo Mathisen-prisen ved en koncert i Koncerthuset. (Foto: © martin sylvest andersen, Scanpix)

Komponisten og kapelmesteren Ib Glindemann er død, 84 år gammel.

Det fremgår af en nekrolog i Berlingske lørdag. Heri oplyses dog hverken dødsårsag eller dato for dødsfaldet.

Ib Glindemann blev uddannet ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i årene 1952-56. Sideløbende var han orkesterleder for bigbandet Skyliners.

I 1958 blev Ib Glindemann musikchef for den danske reklamefinansierede Radio Mercur, der sendte frem til 1962.

Herefter grundlagde han Det Ny Radiodanseorkester, der senere skulle blive til DR's Big Band, og han er blevet hædret med et utal af priser.

Så sent som i januar 2012 modtog Glindemann Leo Mathiesen-prisen, der årligt uddeles til en dansk jazzmusiker, der både rummer elementer af guldalderjazzen og har en fremadpegende kunstnerisk jazzåre.

Selv har Glindemann fortalt, at det var til en koncert med Louis Armstrong i KB-Hallen i København i 1949, at han fandt kærligheden til jazzmusikken.

Egentlig havde han ikke råd til en billet, da Louis Armstrong gav koncert. Men en kontrollør forbarmede sig over den dengang 15-årige knægt og lukkede ham ind til det sidste kvarter, hvor han kom helt tæt på scenen.

- Pludselig skete der noget inde i mig - gulvet forsvandt under mig og alt mulig mærkeligt, har Ib Glindemann fortalt til DR P1.

Danmarks Mr. Swing King var født.

Den livlige swing-genre skulle blive en vigtig ingrediens i Ib Glindemanns karriere som komponist og orkesterleder.

Allerede året efter den skelsættende oplevelse i KB-Hallen begyndte Glindemann at spille med sit eget jazzorkester, som fortsatte med at spille frem til 1960.

Mellem 1960 til 1965 var den Frederiksberg-fødte Glindemann leder for Horsens Byorkester. I den periode komponerede han musik også til teaterstykker i både ind- og udland.

Det gælder eksempelvis balletmusik til Pantomimeteatrets "Liv i Kludene" eller scenemusik til "The Tempest" på Dallas Theatre Centre.

Det er langt fra Glindemanns eneste oplevelse med USA. Han har nemlig produceret 182 lp'er med underlægningsmusik til det amerikanske marked.

/ritzau/