Koncert fejrer DRs pausesignal

Efter en menneskealder som fyld mellem DRs radioudsendelser bliver pausesignlet nu hovedperson ved en hel koncert. Det er nemlig 75 år siden, at de sprøde xylofon-toner første gang blev udsendt.

Hvad ønsker et pausesignal der fylder 75 år sig i fødselsdagsgave?

Selvfølgelig at blive centrum for en hel koncert efter i en menneskealder at have været fyld.

Tre helt forskellige ensembler vil søndag den 27. august i Radiohusets koncertsal improvisere over den lille melodi, som første gang blev udsendt i æteren den 28. august 1931.

Forslag fra avis

Det var faktisk en avis, som allerede i 1929 havde foreslået, at DR fik en kendingsmelodi, som kunne bruges som pausesignal.

Ideen om at melodien skulle være den ældst kendte danske folkevise kom fra musikhistorikeren Jens Peter Larsen. Folkevisen "Drømte mig en drøm i nat" med tilhørende melodistrofe findes i et gammel lovhåndskrift fra cirka 1300, der bliver omtalt som "Codex runicus".

Der blev fremstillet et helt specielt pausesignal-apparatet til at spille melodien.

Xylofonapparat

Tårnursfabrikant F. Bertram-Larsen stod for det er et lille xylofonapparat med motordrevne hamre, der anslår afstemte stålstænger.

Motoren er meget støjsvag, så melodistrofen bliver afgivet stort set uden støj til den båndmikrofon, der er hængt op over apparatet. Endelig er hele apparatet anbragt i en akustisk velisoleret trækasse, som holder støj udefra væk.

Apparatet findes endnu og virker upåklageligt, men når pausesignalet spilles foregår det digitalt.