Kong David, Cimbrertyrens sværd og nationalpoeten: Danmarks skulpturer bliver ranet

LISTE Adskillige skulpturer bliver stjålet hvert eneste år i Danmark. Her er de mest opsigtsvækkende tyverier.

Et af Danmarks absolutte vartegn, Den Lille Havfrue, har oplevet af få skåret hovedet af hele to gange. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

Tirsdag nat forsvandt 'Pigen, der gør morgentoilette' fra sin plads i Randers.

Forsvindingen mistænkes for at være et tyveri begået af kobbertyve.

Skulpturen er dog langt fra den eneste danske skulptur, der er forsvundet fra sin plads.

En opgørelse fra Politiken viser, at der blev stjålet intet mindre end 29 forskellige bronzeskulpturer i årene 2007-2012.

Nedenfor bringer vi en liste over de mest spektakulære skulpturtyverier begået i Danmark.

Da Cimbrertyren mistede sit sværd

Vi lægger ud med en opsigtsvækkende historie om dengang et af Aalborgs vartegn - Cimbrertyren - mistede sit sværd, og ingen opdagede det i 16 år.

  • Som billederne her dokumenterer, så er historien om sværdet på Cimbrertyren ikke en skrøne. Foto: Aalborg Stadsarkiv
  • Sværdet er placeret umiddelbart under et hyldestdigt til cimbrerne skrevet af forfatteren Johannes V. Jensen, der i 1944 modtog Nobelprisen i litteratur. (© Aalborg Stadsarkiv)
  • Cimbrertyren som den ser i maj 2017. (Foto: dan grønbech © DR Nórdjylland)
1 / 3

Sværdet blev stjålet i år 2000 af Anders Hansen, der havde indtaget rigeligt af de våde varer serveret i byens berømte festgade Jomfru Ane Gade. Tynget af skyldfølelse deponerede Anders sværdet ved en anden skulptur i Aalborg året efter. Det var der dog ingen, der fandt ud af. Først 16 år senere fandt kommunen sværdet på et af sine opbevaringsdepoter, og Anders' hemmelighed kunne endelig afsløres.

Læs hele den utrolige historie her.

Manden med den brækkede næse blev stjålet fra Glyptoteket

Det tog 12 minutter for to kunsttyve at stjæle det værdifulde kunstværk ' Manden med den brækkede næse' fra Ny Carlsberg Glyptotek 16. juli.

Til gengæld tog det Glyptoteket 16 dage at opdage, at kunstværket var væk. Først da en kvindelig ansat kom tilbage fra ferie og undrede sig over, at busten var forsvundet, gik det op for museet, at det havde været udsat for et alvorligt tyveri.

'Manden med den brækkede næse' af Auguste Rodin. (Foto: Wikimedia commons)

Der findes flere versioner af bronzebusten, der er lavet af billedhuggeren Auguste Rodin. Et lignende eksemplar er tidligere blevet solgt på en kunstaktion i London til to millioner kroner.

Læs mere om tyveriet af busten her.

Den lille havfrue mistede både hoved og arm

Den Lille Havfrue har været udsat for en del lemlæstelse gennem årene. På trods af, at hun flere gange er blevet overmalet og sågar forsøgt sprængt væk, fokuserer vi her på de gange, der er blevet stjålet dele af skulpturen.

Hele to gange har den lille havfrue fået stjålet hovedet, mens hun har mistet sin ene arm én gang.

Første gang havfruen mistede hovedet var i 1964. Kunstneren Jørgen Nash påstod at kende forbryderen, men nægtede at afsløre identiteten på ham. I en erindringsbog påstod han selv at have smidt hovedet i Utterslev Mose. Men det blev aldrig fundet.

Tyve år senere mistede havfruen den arm, hun støtter sig på. I 1984 blev den savet af. Kort tid efter fik hun den dog igen, da gerningsmændene meldte sig med armen.

I 1998 mistede havfruen hovedet igen. En nat i 1998 blev det savet af med en nedstryger.

Læs mere om havfruens stjålne lemmer her.

Kong David forsvandt

Med sine 3,2 meter i højden og en vægt på to og et halv tons er statuen af Kong David jo ikke lige frem noget, du tager under armen og bærer væk.

Davidstatuen blev rekonstrueret i Toscana efter tyveriet og nu er tilbage på soklen foran søjleindgangen til Vor Frue Kirke. Den originale statue blev stjålet i 2008 fra et Stenhuggeri i Sydhavnen, hvor den var til reparation. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Ikke desto mindre lykkedes det nogle gerningsmænd at stjæle Kong David i 2008. Skulpturen står normalt foran Vor Frue Kirke i København, men var på daværende tidspunkt til reparation på Flemming Brian Nielsens Stenhuggeri i Sydhavnen.

I år 2010 blev en rekonstruktion af statuen indviet foran Vor Frue Kirke.

Statuen er lavet af Jens Adolph Jerichau i 1860, og ifølge Københavns Politi er den 2,5 millioner kroner værd.

Verdensberømt nationalpoet uden hoved

I Flakhaven i det centrale Odense stod i 2012 en tre meter høj skulptur af bysbarnet H.C. Andersen.

Kunstner Jens Galschiøts statue af H.C.Andersen. Tyve rykkede ind i løbet af natten og stjal skulpturens hoved. Fra www.aidoh.dk (© www.aidoh.dk)

En dag i april var skulpturen dog blevet væsentligt kortere. Kobbertyve havde nemlig været på spil og stjålet hovedet på skulpturen.

Skulpturen er lavet af kunstneren Jens Galschiøt, og det er langt fra første gang, at kunstneren har fået stjålet nogle af sine skulpturer. I oktober 2011 blev otte skulpturer i fortællingen ’Den lille Prins’ af kunstneren Jens Galschiøt stjålet fra Skulpturpark Billund.

Da Thomas' pony blev stjålet

Indrømmet, her taler vi ikke om en super værdifuld bronzebuste eller andre former for nationalt eller regionale vartegn. Til gengæld er tyveriet af Thomas Dambos lyserøde pony nok det danske skulpturtyveri, der er klart mest omtalt. I hvert fald i udenlandske medier.

Thomas Dambo med den nu verdensberømte skulptur gæster talkshowprogrammet Søndag Live.

Thomas Dambo lavede den lyserøde pony som et streetart-projekt på Sifs plads i København. Og ligesom i historien om Cimbrertyrens sværd, så kom en ung gut, der havde fået lidt for meget indenfor vesten, forbi. Han besluttede sig for at overraske sin kæreste med den kæmpe lyserøde pony.

En af Thomas venner havde dog set ponytyven slæbe skulpturen ind i sin lejlighed klokken 4 om morgenen.

Thomas tog hen til lejeligheden for at få sin pony tilbage, mens han filmede det hele med sin mobiltelefon. Videoen gik hurtigt viralt, og hundredvis af medier skrev om historien verden over.

Læs mere om historien her og se videoen her.

Facebook
Twitter