Kongen af streetstyle-fotografi er død

Den ikoniske modefotograf fra New York Times Bill Cunningham blev 87 år.

Når Bill Cunningham fotograferede på gaden, kiggede han efter personlig stil. Tøjet behøvede ikke at være dyrt; det kunne også bare være en, der bar en paraply med stil eller lukkede sin jakke på en bestemt måde, har han en gang forklaret i et interview. (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

Lørdag eftermiddag døde en af vor tids store modefotografer.

Bill Cunningham, der viede det meste af sin karriere til at fotografere mode for avisen New York Times, blev 87 år.

Altid med blå jakke og et kamera i hånden var amerikaneren fast inventar ved de mest prestigefulde modeshows, men hans helt store styrke var at fotografere mode, når den kom spankulerende forbi ham på New Yorks gader, skriver hans egen avis i et stort portræt.

Når chefredaktør Dean Baquet åbnede avisen og så et opslag med billeder taget af Bill Cunningham, var det som at opleve hele New York lige dér, siger han til avisen.

- Unge mennesker, brune mennesker, folk, der har brugt formuer på mode og folk, der bare spankulerer gennem gaden og ved, hvordan man sætter et outfit sammen ud fra, hvad man lige har.

Diskret, ydmyg og beskeden

Gennem de knap 40 år, han har fotograferet bad boys i Harlem, modebevidste piger i tanktops downtown og new yorkere i tweed på det østlige Manhattan for New York Times, er den høje, hvidhårede mand selv blevet lidt af en berømthed.

I 2008 modtog han en fransk hæder, i New York står der en skulptur af ham i fuld størrelse i vinduet i det luksuriøse stormagasin Bergdorf Goodman, og i 2010 var der på kunstmuseet Moma premiere på dokumentarfilmen "Bill Cunningham New York", som mange brugere på Twitter i dag anbefaler et gensyn med.

En film, hvor amerikansk Vogues chefredaktør, Anna Wintour, kommer med sit berømte citat:

- Vi klæder os alle på for Bill.

Privat var Bill Cunningham anderledes diskret og beskeden end de mange folk i den branche, som han fotograferede. Han deltog aldrig selv i de gallafester, han fotograferede, og boede indtil 2010 i en lille lejlighed, hvor han også opbevarede alle sine negativer. Han sov i en enmandsseng, havde delt badeværelse og spiste billig morgenmad på den samme deli på Manhattan næsten hver dag.

Michele McNally, der er fotochef på New York Times, vil savne Bill Cunningham hver dag, siger hun til avisen.

- Bill var en mand ud over det sædvanlige, hans engagement og passion uden sidestykke, hans milde sind og ydmyghed inspirerende. Selvom han var meget anerkendt, foretrak han at være anonym, hvilket dog er umuligt, når man er så stor en superstjerne.

Kendte hylder Cunningham på Twitter

Flere amerikanske personligheder begræder Cunninghams død på de sociale medier.

Manuskriptforfatter Graham Moore, der sidste år vandt en oscar for ’The Imitation Game’, skrev i aftes, at han ville ære fotografen ved at kigge op fra sin telefon for i stedet at kigge på alle de dejlige mærkelige fremmede, der defilerer forbi.

Model og tv-personlighed Gigi Hadid skriver, at hun næsten blev starstruck første gang, Bill Cunningham skulle fotografere hende, og ifølge supermodellen Iman Abdulmajid var fotografen ”elsket af alle i og uden for modebranchen”.

https://twitter.com/The_Real_IMAN/status/746819648503582720

Skuespiller Molly Ringwald har aldrig følt sig så velklædt, som dengang Bill Cunningham komplimenterede hendes handsker, og Eva Chen, der står for modesamarbejder hos Instagram, skriver, at Bill Cunninghams kamera tog gode billeder, men at hans sande super-egenskab var, at han kunne få en til at ligne en million.

”Hvid i fred, kongen af streetstyle,” slutter Eva Chen sit tweet, mens modeskaberen Marc Jacobs lægger et billede op af Cunningham - som sædvanlig i blå jakke - i sin sædvanlige foto-positur ledsaget af tre blå hjerter.

https://twitter.com/marcjacobs/status/746821390783889408

Bill Cunningham havde kort inden sin død været indlagt med et slagtilfælde.