Kontroversiel instruktør om menneskelig lidelse

I overmorgen er der urpremiere på den kontroversielle teaterinstruktør Calixto Bieitos "Voices" - en moderen passion om lidelse og død.

I morgen åbner Nordens største kulturfestival, Festspillene i Bergen, og i overmorgen er der netop i Bergen verdenspremiere på Betty Nansen teatrets nye stykke "Voices" - en menneskelig lidelseshistorie og passion.

Smerten, som ingen undgår

"Voices" er skabt af den kontroversielle katalanske teatermand Calixto Bieito. Han er kendt for at fortolke klassiske operaer på en radikal måde.

"Voices" er en moderne passion, som følger de sidste dage i syv tilfældige menneskers liv, der gennemlever minder og historier, drømme og fortrydelse for til sidst at stå ansigt til ansigt med den smerte, vi alle frygter, men ingen af os undgår.

Menneskets lidelse

Stykket er skabt til Betty Nansen Teatret og skuespillerne og sangerne dér - blandt dem Flemming Enevold, Kaya Brüel, Blæs Bukki og Tammi Øst.

- Det skal jo være en slags passion ligesom Matthæuspassionen om Jesu' lidelse, men så havde Bieitos en drøm om, at det skulle menneskets lidelse, fortæller Tammi Øst.

"Voices" er en balancegang mellem patos og inderlighed, mellem de store teaterfølelser og genkendelsen af os selv som helt almindelige mennesker. Men også med humor i forestillingen:

- Det balancerer, og nogle gange går det også over og bliver sjovt, fordi det er så absurd og trist det hele, fortæller Blæs Bukki.

Inspiration fra litteraturen og Internettet

Forestillingen er en slags digt eller musikalsk fantasi over det faktum, at vi alle sammen skal dø. En moderne passion om smerte, sygdom, død og tab.

Teksterne har Calixto Bieito dels skrevet selv, dels hentet fra litterære værker, fra aviser eller forskellige sider på Internettet - alt sammen for at belyse lidelsen og døden. Fordi sygdom og død er en slags tabu i vores samfund.

Musikken er noget af instruktøren Calixto Bieitos yndlingsmusik. Det er Bachs Matthæuspassion, historien om Jesu lidelse og død og en af de utallige plader med passioner og requiemmer, der står på Bieitos musikreol derhjemme.

Life is hard, and then you die

Groft sagt kan stykkets hovedpointe koges ned til den gamle sætning "Life is hard, and then you die". Men er der noget håb i al denne lidelse? Ork ja, siger Calixto Bieito - det er en forestilling fuld af håb:

- Vi skal alle sammen dø, så meget ved vi. Men håbet ligger i, at vi alligevel efterlader os spor her i verden. Måske lever vi videre i vores børn, måske lever vi videre i vores bøger, teaterstykker eller kunst, måske lever vi videre i andre menneskers erindring, måske efterlader vi os kærlighed her i verden, siger Calixto Bieito.

Efter verdenspremieren i Bergen skal stykket spille på en teaterfestival i Spanien, og bagefter får det dansk premiere på Betty Nansen Teatret i København 24. september.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5328fa6da11f9d0c6c2a802e

Facebook
Twitter