Korsange fra et socialt boligbyggeri

Dirigent Frans Rasmussen har samlet sit eget kor af amatører fra det sociale boligbyggeri Urbanplan, der skal synge i DR's Koncerthuset. Men koret er andet end bare korsang.

Dennis Krohn fik nys om muligheden fra sin mor. Dirigent og tidligere kapelmester på Det Kongelige Teater Frans Rasmussen ville samle et kor.

Udelukkende med amatører, der alle havde rod i det sociale boligbyggeri Urbanplan på Amager. Og ifølge planen skulle koret debutere ved åbningen af Koncerthuset i

DR
Byen med overværelse af dronningen, prinsgemalen og landets statsminister.

Kun 13 uger efter, det var samlet. Og det hele skulle sendes på tv.

Ved at springe fra

Men Dennis Krohn vidste ikke om han gad være med. Ikke på grund af sangen. Han havde som knægt sunget i Københavns Drengekor, og han var nu som 26-årig forsanger i et Urbanplans lokale bands. Her var musikken røvballe, men Dennis Krohn ville gerne mere med sin musik.

Alligevel gad han ikke at gå til audition hos Frans Rasmussen. Den erfarne dirigent ville nemlig ikke have hvem som helst med.

Dennis Krohn lod sig i første omgang overtale, men var alligevel ved at springe fra, før det var begyndt.

- Da dagen for audition kom, følte jeg mig ikke på toppen. Og det var først, da jeg kom, jeg fandt ud af, hvad jeg gik ind til, fortæller Dennis Krohn.

Nervøs og uforberedt

Prøven hos den klassiske dirigent var ikke hans første. Dennis Krohn havde flere gange prøvet sin chance ved de talentshows, som kører på tv. Men uden held.

Han havde ellers været forberedt til fingerspidserne, det var han ikke, da han skulle synge foran Frans Rasmussen.

- Hold da op, tænkte jeg. Jeg var meget nervøs, men Frans var meget stille og rolig, husker Dennis Krohn.

Han slap gennem nåleøjet og kom med i koret. Sammen med 38 andre mere eller mindre dygtige sangere.

Dirigentens bekymringer

De færreste havde sunget klassisk før. Og netop det faktum bekymrede Frans Rasmussen. Dirigenten havde prøvet meget i sit liv, men at få et amatørkor i gear til at synge i Koncerthuset var en mundfuld af de større.

- Jeg tænkte meget over det, da jeg blev præsenteret for ideen. Skal, skal ikke. Men det her var en mulighed for livet, fortæller Frans Rasmussen.

Og en udfordring. Frans Rasmussen fandt hurtigt ud af, at de fleste i koret ikke havde de fornødne forudsætninger for at bruge deres stemme. De kendte ikke det sprog, som Frans Rasmussen taler: Høj, lav, oktav og toner.

- Den største udfordring er at synge flerstemmigt klassisk, det er jo netop det

unikke
ved det klassiske univers. De fleste kender kun deres stemme i taleleje, forklarer dirigenten.

Ikke som Thomas Blachmann

En anden af dirigentens betænkeligheder var, at det hele skulle filmes. Og vises i

primetime
på DR1. Han frygtede, at det ville blive en gang pegen fingre af, hvad korsangerne ikke kunne. At der skulle gå X Factor i tv-programmet.

Heldigvis blev hans bekymringer gjort til skamme. Frans Rasmussen er ikke og bliver ikke fremstillet som en anden Thomas Blachmann.

- Der er ikke en antydning af X Factor. Det har været vigtigt for mig at behandle dem godt og beskytte dem. Selv om jeg ikke bestemmer over klipningen, siger Frans Rasmussen.

Troede ikke det var seriøst

Også Dennis Krohn var skeptisk til at begynde med. Flyttemandens korsang var måske en kende rusten. Det var nogle år siden, han havde sunget i drengekoret. Men han vidste, han kunne. Det var han ikke sikker på med de andre.

Derfor holdt han sig tilbage ved de første prøver.

- Jeg troede ikke, det var seriøst. Og helt ærligt tænkte jeg, hold da fast, hvad er det her? Her kunne ingen noder, og de fleste havde aldrig sunget med en dirigent, fortæller Dennis Krohn.

Men efter få gange så han lyset. Folk begyndte at snakke sammen. Og alle havde deres charme, kunne han se.

- Folk ville virkelig gerne det her. Dér tænkte jeg: Jeg skal yde det bedste, jeg kan, siger han.

Et broget kor

Koret fra Urbanplan ligner ikke andre kor. Slet ikke de kor, som ellers skal ind og synge i Koncerthuset.

Ingen er professionelle koret far det sociale boligbyggeri. Nogen har sunget i kirke. Andre har rappet. De færreste sunget klassisk. Og så er de ellers forskellige som farverne på malerens palet.

De yngste er 17 år, den ældste 75. Nogle er etniske danske, andre er med Frans Rasmussens ord 2. generations danskere.

- Det er et spændende miljø, jeg ikke har set mage. Det er ikke alene en styrke, men en gave. Vi kan se forskelligheden i spejlet, men den er ikke

eksisterende
på et sprog, hvor vi alle kan være med. Og det er netop sangen og musikken, siger Frans Rasmussen.

Og han fortsætter:

Musikken skaber en kommunikation på en fascinerende måde. 45 musikere, der spiller sammen, kan ikke høre hinanden, men alligevel fungerer de sammen.

Vendepunktet i Warszawa

Før jul tog koret til Polens hovedstad Warszawa. På en rystesammen-tur. Inden turen var klangene ikke afstemt med hinanden. De øvede

maksimalt
to gange om ugen. Derudover stod den på sang for sig selv. Akkompagneret af det øvebånd, dirigenten havde givet til dem alle.

Polen blev et vendepunkt. For sammenholdet i koret. De fandt nemlig hurtigt ud af, at alkoholen i Polen ikke koster alverden, fortæller Dennis Krohn.

Festen på værelset

Og med alkoholen kom den løsslupne stemning. Dennis Krohn arrangerede en fest på sit værelse for de unge, men de ældre ville også være med. Derfor endte det med, at halvdelen af koret festede på hans værelse.

- Alle de ældre sad og rappede med. Det skal virkelig opleves, mener Dennis Krohn.

En skuffelse fra DR

Hjemme igen var stemningen ny. Og fremtiden for korets første koncert lys.

DR
havde godt nok ikke plads til dem på åbningsdagen. Til stor skuffelse hos både dirigent og kor. Til gengæld fik de deres egen koncert 1. februar i stedet.

- Det har været en hård gang frem til i dag. Resultatet bliver langt fra professionelt. Men ambitionen om at få en oplevelse for livet, den når vi, er Frans Rasmussen sikker på.

Og når koret har sunget deres sidste tone 1. februar, forstummer stemmerne ikke. I hvert fald arbejder Frans Rasmussen på at give koret muligheder for at leve videre. For de fleste fortsætter gerne. Også Dennis Krohn.

Håbet lever efter sidste tone

I første omgang skal han se sig selv i fjernsynet. Og koncerten skal overstås. Men bagefter krydser han fingre for, at sangstemmen bliver hans levebrød. Og så håber han, at nogen vil kontakte ham, når de har hørt og set ham på tv.

- Det er et longshot, men man har lov at håbe. Jeg har kæmpet i mange år for at komme frem, fortæller han.

Programmet "Stemmer fra opgangen" om koret fra Urbanplan sendes i seks afsnit. De første tre afsnit er blevet sendt på DR1, men kan ses på dr.dk/tv. De sidste tre afsnit sendes i den kommende tid.

Facebook
Twitter