Kritik: Børneblade fastholder kønsstereotyper

Blade for børn og tweens leverer glimmer og mode til piger og fart og action til drenge. Den skarpe indholdsopdeling er problematisk, mener ekspert.

Det er ikke svært at se, hvilket køn tweenbladet Olivia henvender sig til.

I det nyeste blad er forsidens baggrundsfarve sart lyserød. Et billede af sangerinden Katy Perry med lyserøde blomster i håret, lyserød læbestift og ikke mindst lyserød kinderrødt, kigger læseren direkte i øjnene, mens et andet billede af Hollywoodstjernen Shia Labeouf er omkranset af stjerner og lyserøde hjerter. Over og under de to billeder lover magasinet både modeindhold, en test, hvor du kan undersøge, om du er "god til at flirte" - og en artikel om "solgul mode".

Men fremstillingen af piger i børne- og tweenmagasiner som Olivia og Disney Prinsesser som interesseret i først og fremmest mode, lækre fyre og alt der er lyserødt - og den tilsvarende action- og fart-over-feltet-fremstilling af drenge i magasiner som Street Boys og Lego City - er problematisk. Det mener Cecilie Nørgaard, der er kønssociolog og forfatter. Hun ser mindst to problemer med bladenes kønsopdeling.

- Hvis vi ønsker et ligestillet samfund, nytter det ikke noget, at vi bliver ved med at opdrage vores børn kønsstereotypt. Og det andet er den personlige side af det. For hvis vi fastholder de her meget snævre definitioner af, hvad det vil sige at være en rigtig dreng og en rigtig pige, så skal der ikke så meget til, før børnene begynder at føle sig forkerte, siger hun til Information.

"Vi giver læserne, hvad de vil have"

Ifølge redaktør på tweenbladet Olivia, Svend Skytte, opfylder Olivia dog kun de unge læseres krav. De tvangsfodrer ikke læserne med et bestemt billede af det at være pige.

- Vi giver bare læserne, hvad de vil have i bladet. Vi spørger læserne om, hvad de interesserer sig for, og de piger, som læser bladet, er vildt interesserede i de kendte, veninder, mode og den slags ting. Derfor skriver vi om det, siger Svend Skytte til DR Kultur.

"Bladene kunne godt være mere ansvarlige"

Cecilie Nørgaard mener, at magasiner alligevel godt kunne skabe et mere varieret kønsbillede, selv om det ikke direkte bliver efterspurgt. Det vil nemlig gavne børnenes udfoldelsesmuligheder.

- Ved at nuancere vores forestillinger om køn kan vi skabe nogle mere åbne rammer for, at vi kan træde i karakter som mennesker og dermed også blive mere forskellige. De kønnede idealer forandrer sig hele tiden, og det gør vores forestillinger om "rigtige" drenge og piger også. Derfor synes jeg godt, bladene kunne være lidt mere ansvarlige i deres måde at formidle kønnet på, siger hun.

Svend Skytte erkender dog, at den stereotype fremstilling af, hvad det vil sige at være pige, ikke er noget, som Olivia har tænkt så meget over.

- Vi har ikke fokuseret så meget på det. Vi er et pigeblad og beskriver det univers, som pigerne rigtig godt kan lide. Men jeg synes samtidig, at vi viser rigtig mange forskellige typer i vores blad. Vi har rigtig mange feminine piger, men vi har også et stort interview med Sarah, som vandt X Factor, eksempelvis som er en helt anden type. Så vi prøver at vise, at man kan være pige på flere forskellige måder, synes jeg, siger han.