Kritik: Kulturministeren misbruger kanon

Den danske kulturkanon skal ikke være en lærebog i danske værdier. Det mener flere kilder, der frygter, at kulturministeren vil bruge kanon-arbejdet politisk.

Den danske kulturkanon bliver misbrugt i et politisk korstog. Det mener flere af de eksperter, som netop nu er i gang med at udarbejde en officiel hitliste over den mest populære kunst i Danmark.

Eksperternes kritik kommer efter de konservatives landsmøde i weekenden, hvor kulturminister Brian Mikkelsen sagde, at kanonen kunne bruges mod muslimer med ”middelalderlige normer.”

- Kulturel oprustning er den bedste medicin mod åndelig formørkelse, sagde Brian Mikkelsen på mødet.

En kanon er ikke et våben

Brian Mikkelsens udmelding har chokeret flere af de personer, der er beskæftiget med den kulturelle kanon.

- En kanon skal være en slags status for vores syn på kulturarv. Den skal være et tilbud. Ikke en trussel, der skal afgrænse, og sige, at noget er bedre end noget andet. En kanon er ikke et våben, siger forlagsdirektør Johannes Riis fra forlaget Gyldendal.

Også formanden for kanonudvalgene, professor Jørn Lund, vender ryggen til kulturministerens plan om at gøre kanonen til ”lærebogsmateriale i danske værdier”, som Lund siger til Politiken.

En bevist misforståelse

Brian Mikkelsen understreger, at anden halvleg af regeringens kulturkamp ikke er en kamp mod Islam. Det er en kamp mod fundamentalisme.

Derfor er kanonen en gave til hele nationen - også til de nye danskere.

- Kulturkanonen skal bruges som en gave til den danske befolkning. Dens styrke ligger i at, den er tvangsfri. At den er et tilbud, siger Brian Mikkelsen. Han mener, at hans udtalelser om kanonen er blevet fordrejet.

- Dette er en misforståelse, nogen har ønsket at fremstille, siger Brian Mikkelsen.

Den endelige kulturkanon skal præsenteres for offentligheden i begyndelsen af 2006.