Kritikken haglede ned over Star Wars-filmen 'The Last Jedi': Russisk troldehær stod bag

Over halvdelen af de kritiske tweets om "The Last Jedi" var falske eller politisk motiverede.

(Arkiv) Internettrolde udnytter kritik på twitter af science fiktion filmen The Last Jedi til politisk propaganda, det viser en ny phD afhandling. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

I en fjern, fjern galakse kæmper russiske troldefabrikker og bots for at skabe et billede af et splittet Amerika.

Det lyder måske som noget af et science fiction-eventyr, og omdrejningspunktet er da også Star Wars-filmen 'The Last Jedi'.

Da filmen 'The Last Jedi' udkom i 2017, blev den både hyldet og kritiseret.

Dedikerede Star Wars-fans brød sig ikke om den retning, instruktøren Rian Johnson havde taget filmen. Og kritikken af filmen kom blandt andet til udtryk på Twitter.

Det udnyttede russiske troldefabrikker, viser en phD-afhandling, der har undersøgt de kritiske tweets. Afhandlingen viser, at en hær af onlinetrolde forsøger at bruge filmen til at så politisk splittelse.

Det skriver Soundvenue i dag.

Et online angreb mod USA

- Mere end halvdelen af de kritiske tweets rettet mod filmens instruktør er fra politiske aktivister, skriver Morten Bay, der er phD i informationsvidenskab, i sin afhandling.

I undersøgelsen fremgår det, at aktivisterne via bots, internettrolde og såkaldte 'sock puppets' forsøger at udnytte debatten til propaganda af ekstremt højreorienterede politiske holdninger. Holdninger om diskrimination af seksualitet, race eller køn.

- Der er endda russiske brugere, der deltager i debatten med henblik på at eskalere konflikten, skriver han.

En af årsagerne, til at filmen The Last Jedi især blev udnyttet til politisk polarisering, er tidspunktet filmen landede i biograferne. Filmen var den første, der faldt i Donald Trumps præsident.

- Filmen har i særdeleshed fokus på lighed. Noget der piner alt-right-tilhørere og nationalistiske amerikanere, skriver Morten Bay.

Et splittet imperium

- Målet med de kritiske tweets er at skabe et billede af et splittet USA, skriver Morten Bay.

Noget, der både er et mål for Rusland, men også inden for USA's egne grænser, hvor der blev sendt hadefulde tweets i retning af figurerne Luke, Lea og Chewie.

Den såkaldte alt-right-bevægelse har som Rusland en motivation for at skabe et falsk billede og øge mængden af kritik mod filmen.

Undersøgelsen vurderer, at de falske tweets er så udbredte, at det er vigtigt, at brugere ved, hvordan de skal forholde sig til de falske tweets.

- Da de forskellige tweets i nogle tilfælde har skjulte politiske agendaer, skal brugerne kunne skelne, skriver Morten Bay i sin afhandling.

De politiske diskussioner har rykket sig fra poliske debatfora til popkultur-sider, men hensigten er den samme. At påvirke læseren i en politisk retning.