Kronprinsparret drysser stjerner ud over to unge kunstnere

Fotograftalentet Lærke Posselt og skuespilkometen Johanne Louise Schmidt får Kronprinsparrets Stjernedryspriser.

Skuespiller Johanne Louise Schmidt og fotograf Lærke Posselt bliver hædret med Kronprinsparrets Stjernedryspriser. (Foto: © Miklos Szabo og Lærke Posselt, Pressefotos/Det Kongelige Teater)

To unge talenter fra hver sin genre bliver hædret, når Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary lørdag 27. september uddeler Kronprinsparrets Priser i Musikkens Hus i Aalborg.

Den ene er skuespilleren Johanne Louise Schmidt, som snart er aktuel i filmatiseringen af Jussi Adler Olsens krimi, 'Fasandræberne'. Og den anden er fotografen Lærke Posselt, som tidligere har vundet World Press Photo og Pictures of the Year International i 2012.

Begge stjerneskud modtager 50.000 kr. hver med prisen, som overrækkes personligt af Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary.

Vidtfavnende skuespiltalent

Johanne Louise Schmidt, som er årgang 1983 og blev uddannet fra Statens Teaterskole i 2009, er kendt for sine roller på Grønnegårds Teatret, Folketeatret og Det Røde Rum på Det Kongelige Teater.

- Kronprinsparret har valgt skuespillerinden for hendes kompromisløshed som scenekunstner og ser hende som en af sin generations mest spændende og vidtfavnende skuespiltalenter, lyder motivationen i følge Bikubenfonden, som har indstiftet Kronprinsparrets Priser, der i år uddeles for tiende gang.

 • Filminstruktøren Per Fly modtog den første kulturpris i 2005. Per Fly er uddannet fra Den Danske Filmskole i 1993. Han har blandt andet instrueret filmene: Bænken, Arven, Drabet og Kvinden der drømte om en mand. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
 • Kunstneren Olafur Eliasson vandt i 2006 kulturprisen. Olafur er en dansk-islandsk kunstner, der laver store særprægede installationer. Han har blandt andet lavet de smukke lysekroner, der hænger i operahuset i København. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
 • Skuespiller Sonja Richter modtog kulturprisen i 2007. Sonja Richter er uddannet fra Odense Teater i 1999. Hun kan blandt andet opleves i filmene: Villa Paranoia, Kvinden i buret, Miraklet og mange flere. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
 • Sanger og sangskriver Tina Dickow vandt i 2008 kulturprisen. Tina Dickow er sanger og sangskriver efter den amerikanske tradition. Hun er inspireret af blandt andet Bob Dylan, Tracy Chapman og Leonard Cohen. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
 • Sangerinden Nanna Øland Fabricius alias Oh Land vandt den ene stjernedryspris i 2009. Hun udgav sit debutalbum 'Fauna' i 2008 og fik for alvor sit gennembrud med albummet 'Oh Land', som blev udgivet i 2011. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
 • I 2009 gik kulturprisen til cellist Andreas Brantelid. Han begyndte allerede at spille cello som 4-årig med sin far som lærer. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
 • Kulturprisen 2011 gik til den legesyge arkitekt Bjarke Ingels. Bjarke er leder af arkitektgruppen Bjarke Ingels Group (BIG), der blandt andet har skabt markante byggerier i Ørestaden for eksempel VM-bjerget og 8-tallet. (Foto: © Bo Amstrup, Bikubenfonden)
 • Forfatteren Josefine Klougart modtog den ene stjernedryspris i 2011. Josefine debuterede i 2010 med romanen 'Stigninger og fald'. (Foto: © Bo Amstrup, Bikubenfonden)
 • Den anden stjernedryspris i 2011 blev givet til bandet The William Blakes. Udover denne pris blev de i 2011 udnævnt til Årets Gruppe og fik prisen for Årets Rockalbum ved Danish Music Awards. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
 • Sanger og sangskriver Nive Nielsen modtog i 2012 Kronprinsparrets Stjernedryspris. Nive er født og opvokset i Nuuk og er nationalt og internationalt anerkendt indie-musiker. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
 • Akkordeonisten Bjarke Mogensen modtog den anden Stjernedryspris i 2012. Som solist har Bjarke blandt andet samarbejdet med DR SymfoniOrkestret, Sjællands Symfoniorkester og mange flere. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
 • Illustrator og forfatter Jakob Martin Strid modtog kulturprisen 2012. Han blev først kendt og berømt for sine satirestriber på bagsiden af Politikken. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
 • Sangerinde og sangskriver MØ, alias Karen Marie Ørsted, vandt i 2013 den ene stjernedryspris på 50.000 kr. Prisen blev uddelt i Operahuset i Sydney. MØ brød igennem i 2013, hvor hun blev P3s Uundgåelige med nummeret 'Pilgrim'. (Foto: © Lisbeth Grosmann, Bikubenfonden)
 • Den anden stjernedryspris blev givet til violinisten Rune Tonsgaard Sørensen. Udover denne pris vandt han i 2008 specialprisen ved den 8. internationale Carl Nielsen-Konkurrence. (Foto: © Lisbeth Grosmann, Bikubenfonden)
 • Kulturprisen i 2013 blev tildelt de kunstneriske kræfter bag de første sæsoner af dramaserierne Forbrydelsen og Borgen. Det var i alt 10 personer, der modtog prisen. (Foto: © Lisbeth Grosmann, Bikubenfonden)
 • Skuespiller Johanne Louise Schmidt og fotograf Lærke Posselt får Kronprinsparrets Stjernedryspriser 2014. Hvem der får Kulturprisen i år, afsløres først 27. september. (Foto: © Miklos Szabo og Lærke Posselt, Pressefotos/Det Kongelige Teater)
1 / 16

Selv er Johanne Louise Schmidt beæret over nu at modtage Kronprinsparrets Stjernedryspris, og hun glæder sig vildt til showet, siger hun til dr.dk/kultur.

- Det betyder virkelig meget, at Kronprinsparret og den professionelle jury har set mig, fra da jeg blev uddannet og fulgt mig gennem min rejse i den her teaterverden, fortæller hun.

Fotos som brænder sig ind i nethinden

Fotografen Lærke Posselt er også stolt over at blive kåret som stjernedrys.

- Det er vigtigt at hylde fotografiet, og det vil jeg gerne være med til, men jeg foretrækker at være bag kameraet, siger hun beskedent.

Posselt, som blev født i 1984 og uddannet fotojournalist i 2013, har gjort sig bemærket med billeder, der viser sider af virkeligheden, som sjældent kommer op til overfladen. Bl.a. i en fotoserie om livet som børnemodel ved skønhedskonkurrencer i USA og i fotografier af tilværelsen som afvist asylansøger.

- Lærke Posselt modtager Kronprinsparrets Stjerndryspris for sin evne til at formidle historier fra en virkelighed, der til tider kan virke mere fiktiv end realiteterne og for sin evne til at skabe visuelle fortællinger, der brænder sig ind på nethinden - i en tid, hvor nyhedsstrømmen er hektisk og historier hurtigt glemmes, skriver Bikubenfonden i en pressemeddelelse.

Se prisoverrækkelsen live på DR

Stjernedryspriserne gives som anerkendelse til to yngre danske kunstnere, der allerede har gjort sig bemærket, og som man fortsat forventer sig meget af.

Bikubenfonden stiftede Kronprinsparrets Priser i 2004 som en bryllupsgave til parret, og parret vælger selv prismodtagerne efter indstilling fra to rådgivende komitéer.

Priserne bliver overrakt af Kronprinsparret 27. september i Musikkens Hus i Aalborg - og alle kan se med på dr.dk, som starter med Rød Løber med Ulla Essendrop allerede kl. 19.20, og på DR1, som transmitterer showet med Nikolaj Koppel som vært live fra kl. 20.