Kronprinsparret giver stjernedrys og penge til dansk designer og succesfuld podcastduo

Kronprinsparret og Bikubenfonden inviterer til prisfest, når Kronprinsparrets Priser i næste weekend uddeler priser og penge.

Kronprinsparrets Priser uddeles den 25. november i Jysk Musikteater i Silkeborg. (© 2013 Getty Images)

Der er gjort klar til et brag af en kongelig prisfest, når Kronprinsparret 25. november uddeler hæderspriser til både kulturen og sociale indsatser ved det årlige Kronprinsparrets Priser.

Men allerede nu løftes sløret for, at der i år vil blive spredt hædersglans over designer Cecilie Bahnsen og podcastredaktionenThird Ear, når unge talenter inden for kulturens verden skal modtage Stjernedrysprisen 2017.

Radiofortællingernes nye helte

Ligesom Stjernedrysprisen, debuterede også podcastprojektet Third Ear i 2009. Det var med deres første podcastfortælling om Guldhornene.

(Foto: © Peter Hove Olesen)

I de mellemliggende otte år har Third Ear, hvis faste redaktion består af Krister Moltzen og Tim Hinman, skabt store lyttersucceser med blandt andet serien ’Kvinden med den tunge kuffert’ og ’I et forhold med…’.

Sidstnævnte resulterede desuden i år i filmen ’En fremmed flytter ind’, der havde premiere tidligere på året, hvor også Krister Moltzen skrev manuskriptet med instruktøren Nicole Horanyi.

I begrundelsen for deres modtagelse af Stjernedrysprisen bliver der lagt vægt på deres insisteren på ”den gode - og ofte lange historie”.

Desuden nævnes det, at Third Ear ”har formået at genoplive radiomontagen og gjort formatet tilgængeligt for et bredt publikum ved at skabe enestående, personlige og tankevækkende fortællinger.”

Designkomet med international succes

33-årige Cecilie Rosted Bahnsen blev uddannet fra Danmarks Designskole i 2007 og sidenhen Royal Art College of Art i London i 2010. I år er hun udvalgt til Stjerndrysprisen for sit enestående design.

Det er hendes ”ultra feminine udtryk blandet med styrke, kraft og intensitet”, der er en del af begrundelsen for hendes modtagelse af prisen.

(Foto: © Olivia Frølich)

Der er desuden blevet lagt vægt på, at ”hendes design udtrykker en klar forståelse for struktur, teknik og den enkelte detaljes samspil med helheden.”

Cecilie Rosted Bahnsen har allerede arbejdet for kendte designere som danske Stine Goya, britiske Erdem og ikke mindst britiske John Galliano. Sidstnævnt i hans funktion som chefdesigner for modehuset Christian Dior.

I 2015 lancerede hun så sit eget mærke, Cecilie Bahnsen, for hvilket hun i 2016 vandt DANSK Design Talent Award.

I år skrev hun desuden dansk designhistorie, da hun som første dansker blev udvalgt som én blandt otte finalister til den prestigefyldte, internationale designpris LVMH Prize.

Et kongeligt brag af et show

Igen i år er det Stéphanie Surrugue og Kåre Quist, der holder styr på prisshowet, når de lørdag 25. november danner værtspar for Kronprinsparrets Priser i Jysk Musikteater i Silkeborg, der sendes direkte på DR1 kl 21:00.

Udover uddelingen af Stjernedrysprisen, vil også de to hovedpriser Kronprinsparrets Kulturpris og Kronprinsparrets Sociale pris – og de dertilhørende 500.000 kroner til hver prismodtager - blive uddelt.

Desuden er der lagt op til en musikalsk aften med optrædener fra Shaka Loveless, Aura, Jærv, Bisse samt Simon Kvamm i selskab med Maria Højlund og Aarhus Teater.

Showet bliver til i et samarbejde mellem Bikubenfonden og DR.

FAKTA Kronprinsparrets Priser 2017

  • Hvert år overrækker Kronprinsparret følgende priser:

  • Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret.

  • Prisuddelingens formål er at synliggøre og anerkende den ekstraordinære præstation inden for dansk og grønlandsk kultur og socialt arbejde.

  • Kronprinsparrets Priser er hæderspriser og kan ikke søges. Prismodtageren udpeges af Kronprinsparret efter indstilling fra to rådgivende komitéer, der har ekspertise inden for henholdsvis kultur og socialt arbejde.

  • Kronprinsparrets Priser 2017 sendes direkte fra Jysk Musikteater i Silkeborg lørdag 25. november på DR1 kl 21:00