Kronprinsparret hædrer to unge talenter

Tøjdesigner Mark Tan og forfatter og billedkunstner Amalie Smith får i år den ærefulde Stjernedryspris af Kronprinsparret.

Tøjdesigner Mark Tan og forfatter og billedkunstner Amalie Smith modtager i år Kronprinsparrets Stjernedryspriser. (Foto: Asger Mortensen og David Stjernholm)

Når Kronprinsparret 3. oktober uddeler priser i Helsingør, er det elvte gang, at den særlige kulturelle og sociale præstation belønnes af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. Og i år går de to Stjernedryspriser til to talentfulde kunstnere fra vidt forskellige kreative verdener.

Det er nemlig tøjdesigneren Mark Tan og forfatter og billedkunstner Amalie Smith, der modtager den kongelige hæder og en pengepræmie på 50.000 kroner, som de kan investere i deres talenter.

Formålet med Stjernedryspriserne er at synliggøre og anerkende to yngre danske kunstnere med et særligt talent.

En nyskabende og bæredygtig designer

Den 29-årige tøjdesigner Mark Tan modtager Stjernedrysprisen, fordi han har en fantastisk forståelse for materialers formsprog og skaber tøj, der på en gang er cool, klassisk og innovativt. Samtidig fokuserer han i høj grad på bæredygtighed, og det er blandt andet en af grundene til, at han modtager prisen.

Et af Mark Tans mål er at genetablere respekten for det skræddersyede og samtidig tage ansvar for omverdenen. Derfor designer han tøj, der kan holde en levetid og sørger for, at bearbejdningen af materialerne er så enkel som muligt. Mark er især kendt for at anvende metervaren BoB, som ellers bruges i bilindustrien.

- Prisen betyder rigtig meget for mig. Det er en stor anerkendelse, at der er nogen, der kan se kvaliteten i det, jeg laver og tror på, at der er en fremtid i det, siger Mark Tan.

En tværæstetisk kunstner

Den anden stjernedryspris går til den 30-årige forfatter og billedkunstner Amalie Smith. Amalie er kendt for at kombinere en stærk intellektuel refleksion omkring æstetik, sprog og liv med en meget inderlig og rørende stemme i både sine bøger men også sine billedkunstneriske værker.

Amalie debuterede som forfatter i 2010 med bogen ’De næste 5000 dage’, som hun modtog Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris for. Men det er specielt i hendes seneste roman ’Marble’, at hendes tværæstetiske baggrund tydeligt skinner igennem. Romanen handler om farven i antik skulpturkunst og om den danske billedhugger Anne Marie Carl-Nielsens arbejde med at rekonstruere den.

- Jeg er glad for, at Kronprinsparret har fået øje på mig, og har øje for, at der sker noget særligt i dansk litteratur i de her år, fortæller Amalie Smith.

I år bliver Kronprinsparrets Priser uddelt 3. oktober fra Kulturværftet i Helsingør.

Du kan følge med her på dr.dk allerede fra kl. 19, når vært Mikkel Fønsskov ruller den røde løber ud og giver dig alt det bedste før, under og efter den kongelige prisuddeling.

Facebook
Twitter