Kronprinsparret uddeler stjernedrys og 200.000 til filminstruktør og udsatte unge

Filminstruktør Annika Berg og den sociale organisation Fundamentet modtager Kronprinsparrets Stjernedryspriser 2018.

Kronprinsparret ved sidste års prisuddeling, der blev afholdt i Silkeborg. I år er det Musikkens Hus i Aalborg, der danner ramme om showet. (Foto: Agnete Schlichtkrull © dr)

Der er lagt op til et brag af festlig aften, når DR1 på lørdag blænder op for Kronprinsparrets Priser fra Musikkens Hus i Aalborg.

Fire priser vil blive uddelt ved showet, ligesom der vil være masser af fed musik fra scenen fra The Minds of 99, Alex Vargas, Lis Sørensen, Tina Dickow og Aksglæde.

Mens modtagerne af de to hovedpriser, Kulturprisen og den Sociale Pris, forbliver en hemmelighed til på lørdag, så løftes sløret allerede nu for modtagerne af årets to 'Stjernedrys-priser'.

De to priser, der hver ledsages af 100.000 kroner, går i år til filminstruktøren Annika Berg og den sociale organisation Fundamentet, der hjælper udsatte unge med at skabe forandringer i deres liv.

Filminstruktør Annika Berg modtager Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris i år. (Foto: Sofie Mathiassen © Ritzau Scanpix)

Annika Berg er uddannet filminstruktør fra Den Danske Filmskole i 2015, hvor hun afsluttede uddannelsen med kortfilmen 'Sia', som hun efterfølgende modtog en Bodil-statuette for.

Siden har hun markeret sig med den anmelderroste spillefilm 'Team Hurricane' og arbejder i øjeblikket på sin næste film.

Hun modtager ifølge begrundelsen blandt andet prisen for 'sine visuelle filmperler, der rummer masser af farve, kraft og kant, og fordi hun bringer ny energi til dansk film med sine værker.'

Nyt, socialt stjernedrys

Som noget nyt i år gives den anden 'Stjernedrys-pris' til en nytænkende aktør inden for socialt arbejde, og den første prismodtager i den nye kategori går til organisationen Fundamentet, der ligger i Aarhus.

Fundamentet blev stiftet i 2014 og har i dag ti ansatte og 60 frivillige tilknyttet. (© Fundamentet)

Fundamentet er en organisation for sårbare, udsatte unge og modtager ifølge begrundelsen prisen for 'deres engagerede indsats for udsatte, for deres evne til at skabe trygge og tillidsfulde rammer for alle, og fordi de insisterer på at tage udgangspunkt i det enkelte menneske'.

Kronprinsparrets Priser blev oprettet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret og er siden blev uddelt årligt.

Blandt de tidligere modtagere af Kulturprisen er Sonja Richter, Tina Dickow, Bjarke Ingels og Tobias Lindholm.

Kronprinsparrets Priser 2018

  • Sendes på DR1 lørdag den 24. november klokken 21-22.30.

  • Stéphanie Surrugue og Kåre Quist er værter.

  • The Minds of 99, Alex Vargas, Tina Dickow, Lis Sørensen og Aksglæde står for de musikalske indslag, mens også Huxi Bach dukker op i showet.

  • I alt fire priser skal uddeles på aftenen: Kronprinsparrets Kulturpris, Kronprinsparrets Sociale Pris, Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris og Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris. Med de to hovedpriser følger 500.000 kroner, mens der følger 100.000 kroner med de to Stjernedrys-priser.