Kultur 8 gange mere værd end landbrug

Der er masser af penge at tjene for Danmark, hvis vi investerer endnu mere i kultur- og oplevelsesøkonomien. "Forretningen Kultur" tjener 108 milliarder kroner om året.

Bøger, musik, computerspil, design og mode - alt det her man kalder oplevelsesøkonomi er en milliardforretning for Danmark. Kulturen og oplevelsesøkonomien er 8 gange så meget værd for os end landbruget.

- Der er selvfølgelig brug for både landbrug og kultur, men den brede oplevelsesøkonomi er med til at skabe meget. Hvor mange mennesker ved, at mode- og tekstilbranchen eksporterer for 24 milliarder kroner årligt, siger Rasmus Wiinstedt Tscherning, direktør for den offentlige institution Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi, til DR Kulturnyt.

Limbo en succes

Magasinet Penge på DR sender i aften et program om oplevelsesøkonomien. Blandet andet om computerspillet Limbo, der har solgt 1 million eksemplarer på et år.

- Det er en meget sjov historie. Firmaet bag er nu en stor forretning, men de begyndte med at få 150.000 kroner i offentlig støtte, så de kunne udvikle spillet, siger Rasmus Wiinstedt Tscherning.

Han siger, at mange kreative virksomheder har muligheden for at kombinere det kunstneriske med det kommercielle.

Bog-eksport

Hanne-Vibeke Holst er en af landets bedst sælgende forfattere - og hendes nye bog - "Undskyldningen" - kan allerede købes i pallevis i supermarkedet Fakta, selv om den først officielt udkommer morgen.

Men kongen over de danske bestseller-forfattere er Jussi Adler Olsen, der har solgt mere end en million bøger bare i Danmark og måske dobbelt så meget i udlandet - omkring 1 milliard kroner har han omsat for - og skabt arbejdspladser både i Danmark og udlandet.

- Jeg er pave stolt over, at jeg er med til at skabe arbejdspladser. Det lyder banalt, men det er en glæde at være med til at give folk brød på bordet, siger Jussi Adler Olsen til Penge.

Med sin bogproduktion beskæftiger Jussi Adler Olsen alt fra en redaktør, over chaufføren der kører bøgerne ud, til boghandleren.

Oslobåden

- Den store kunst og den stor indtjening hænger ofte sammen. Men det er også et område, hvor grænserne er hårfine. Hvad er en sejltur med DFDS til Oslo?

- Er det ren transport eller en oplevelse, hvis man hører et dansk rockband på vejen til Norge? Spørger Rasmus Wiinstedt Tscherning, direktør for Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi, der sammen med Erhvervsstyrelsen er på vej med en rapport om "Vækst via Oplevelser".

Facebook
Twitter