Ane Riel: Jeg håber, læseren kan se det smukke i det forfærdelige

Ane Riel er nomineret til DR Romanprisen 2016 for 'Harpiks', en bog om omsorgssvigt, skrammel, mord og uforfalsket kærlighed, som er lige dele gyser og eventyr. DR Romanklubben mødte hende på årets Krimimesse.

Romanklubben mødte Ane Riel på årets Krimimesse, hvor hun netop havde modtaget Harald Mogensen Prisen for Årets bedste danske spændingsroman 2015 for 'Harpiks'. (Foto: Anne Sofie Elkjær Hemdorff)

Ane Riel fik en del foræret, da hun skulle skrive den berømte svære toer efter sin succesfulde debut 'Slagteren i Liseleje'.

- Ideen kom lidt mærkeligt til mig midt om natten. Der var denne her store tykke kvinde. Først bagefter tænkte jeg: Hvad skal jeg nu skrive om hende? Så kom jeg i tanke om en veninde jeg har i USA, som er sygeligt overvægtig, fortæller Ane Riel.

Veninden havde en depression og mistede talens brug, så de to kommunikerede kun via skrift. Og hun blev altså inspiration til moren i Ane Riels fortælling om familien Haarder på gården på Hovedet.

'Harpiks' er nomineret til DR Romanprisen 2016, og det er den det handler om, da Romanklubben møder Ane Riel på Krimimessen i Horsens en weekend i marts.

To nedadgående spiraler

Maria Haarder mister langsomt stemmen, mens hun ligger i sin seng og spiser sig større og større. Hun og hendes mand Jens har nemlig mistet den ene af deres tvillinger, og det sender dem ind i hver deres nedadgående spiral.

- Hvis de to havde været bedre til at møde hinanden i sorgen og i tabet, så var det måske ikke gået så galt. Der opstår et skyldproblem mellem dem, forklarer Ane Riel.

Og galt går det.

Ronja Røverdatter i en container

For mens Maria isolerer sig med sig sorg, begraver Jens langsomt familiens gård i skrammel, kaninunger og skidt og møg. Og midt i det hele står Liv, tvillingen som stadig lever.

Men faktisk er hun ikke officielt i live. For af frygt for at miste endnu et barn, har Jens meldt hende død, og hun tilbringer dagene i en container, så det ikke bliver opdaget.

- Hendes identitet bliver stærkt formet af, at den verden hun lever i er så isoleret og så anderledes fra dén, hun egentlig burde kende. Hun er en meget sammensat person, delvist inspireret af mig selv, fortæller Ane Riel.

- Jeg var også sådan en Ronja Røverdatter, eller sådan vil jeg jo gerne se mig selv.

Et hvorfor, der driver læseren videre

Ane Riel er nomineret til DR Romanprisen og der står "Roman" på forsiden af 'Harpiks'. Alligevel er hun på Krimimessen. Der sker da også et mord i bogen, men...

- Morderen bliver jo faktisk afsløret på første linje i begge mine bøger, griner Ane Riel, som alligevel godt kan forstå, at hendes bøger optræder i krimi-sammenhænge.

- Der er et eller andet gådefuldt i dem begge. Et hvorfor, som driver læseren videre. Der sker et mord, men man vil vide, hvorfor det når dertil.

Lige dele eventyr og gyser

For der er overraskende meget kærlighed at finde midt i skrammel, død og forfald på gården, hvor familien Haarder bor.

- Jeg håber at læseren kan se det smukke i det forfærdelige, siger Ane Riel.

- Man er nødt til at købe præmissen, selvom den er lidt langt ude, for at få noget ud af fortællingen, uddyber hun.

- Hvis man begyndte at spekulere på, om hunde kunne have øjne så store som møllehjul, så får man altså ikke så meget ud af H.C. Andersen. Uden sammenligning i øvrigt! Man skal bare æde det, og så forhåbentlig blive fanget ind af fortællingen.

0:00

Høre hele interviewet med Ane Riel og få blandt andet svaret på, hvorfor der er postbude i begge hendes bøger, i playeren herover.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk