Babyer lærer ord at kende inde i maven

Nye undersøgelser viser, at man måske kan sætte meget tidligt ind over for børn med sproglige vanskeligheder.

Det har længe været kendt, at babyer hører lyde og lærer stemmer at kende, mens de stadig er i maven. Men ny forskning viser, at de også lærer ord at kende.

Når en mave buler stor og rund, så pas på sproget - der er nemlig et lillebitte sæt ører, der lytter med.

Og babyer, der endnu ikke er født, kan faktisk huske ord, de har hørt, mens de var inde i maven, når de kommer ud.

Det viser nye studier ifølge ScienceNews.

Specifik læringsevne

Det har længe været kendt, at fostre kan høre lyde og kende stemmer. Men de kan altså mere end det.

- Den føtale læringsevne er langt mere specifik, end vi troede, siger Eino Partanen fra the University of Helsinki til ScienceNews.

Han vurderer, at der med den nye opdagelse er dannet grundlag for meget tidligt at spotte og gribe ind over for børn, der senere udvikler sproglige vanskeligheder.

Tegn på genkendelse

Partanen har stået i spidsen for et forsøg med en gruppe gravide finske kvinder. 17 af kvinderne skulle flere gange om ugen i sidste tredjedel af deres graviditet afspille en optagelse med det fiktive ord 'tatata' temmelig højt.

Af og til dukkede der en lille variation af ordet op - en variation, der ikke er normal i det finske sprog.

Fem dage efter fødslen blev alle babyerne udsat for lyden af 'tatata', denne gang med elektroder på hovederne. Når variationen af ordet 'tatata' dukkede op, kunne man registrere udslag hos de babyer, der i maven havde været udsat for lyden.

Og de små udslag er et udtryk for at hjernen får besked på at være opmærksom, fordi noget er anderledes end det plejer at være. Det er et tegn på genkendelse, siger Eino Partanen.

Nyt med elektroder

Det er de samme mekanismer, der er i spil i voksnes hjerner, når vi fx skal lære nye sprog.

Forsøg med elektroder på spædbørns hjerne er endnu ikke så udbredt. Tidligere har man fokuseret på deres adfærd, fx når de drejer hovedet eller hvordan de sutter på en sut.

Facebook
Twitter