BILLEDSERIE: En hurtig guide til verdensstjernen Olafur

Olafur Eliasson er aktuel med udstillingen Riverbed på Louisiana, hvor han har fyldt museet med store mængder sten og masser af rindende vand. Hvis du ikke lige har helt styr på verdensstjernen Olafur, får du her et hurtigt overblik.

  • I dag, onsdag, åbner udstillingen Riverbed på Louisiana. Udstillingens vigtigste bestanddel er en stedsspecifik installation, der fylder hele museets Sydfløj.
  • Dansk-islandske Olafur Eliasson er født i 1967. Siden 1995 har han opholdt sig i Berlin, hvor hans studie ligger. Studiet kaldes et laboratorie for spatial research og har ca. 70 ansatte.
  • Første gang Olafur laver noget, han beskriver som kunst er omkring 1984, hvor han som en tidlig aktør på hiphopscenen danser breakdance sammen med bl.a. Steen Koerner. De to er stadig venner og har skabt en film sammen der kan ses på Louisiana.
  • I 2003 repræsenterede Olafur Danmark ved Venedig Biennalen med værket The Blind Pavillion. Udstillingskataloget til udstillingen blev skabt i samarbejde med forfatteren Svend Åge Madsen.
  • Olafur breaker for alvor i 2003 med installationen The Weather Project på Tate Museum i London. Værket bestod af hundredvis af gule lamper og blev set af 2 millioner gæster.
  • I 2005 tager performance-kunstneren Uve Max Jensen pis på Olafur og urinerer i værket Waterfalls på ARoS. Jensen kaldte sit værk: At hæve vandstanden i en skulptur af Olafur Eliasson.
  • I 2008 stod Olafur bag værket New York City Waterfalls, hvis budget løb op i 15,5 millioner dollars. Vandfaldet kunne ses fra juni til oktober.
  • I 2010 fik Olafur museumsgæster i hobetal til at tabe orienteringen på museet Arken i Ishøj i forbindelse med det 90 meter lange tunnelværk Din Blinde Passager.
  • Det mest folkelige og populære projekt Olafur har haft fingrene i er regnbuen på toppen af museet ARoS - værkets titel er Your Rainbow Panorama. At værket reelt mangler en del tænker de færreste over i dag.
  • I 2013 søsatte Olafur i selskab med kinesiske Ai Weiwei det interaktive værk Moon, hvor folk fra hele verden kan bidrage med tegninger. I løbet af projektets første seks uger bidrog 35.000 mennesker verden over.
1 / 10

Olafur Eliasson er aktuel med udstillingen Riverbed på Louisiana. Museet er her blevet forvandlet til en strand med rindende vand, og som museumsgæst skal man forholde sig til, at man ikke har noget bestemt man skal orientere sig imod og at man let mister fodfæstet rent sansemæssigt. "Det er jo bare sten og vand, som alle kender", udtalte han til et velbesøgt pressemøde tirsdag.

Hvis du ikke lige har helt styr på, hvorfor Olafur er en verdensstjerne, så sus igennem billedserien øverst i denne artikel og få et hurtigt overblik over nogle af de vigtigste værker.

Facebook
Twitter