BILLEDSERIE: Lone samler på døde frøer

51-årige Lone Simonsen samler på døde frøer. Det har hun gjort i de sidste syv år, siden den dag hun så en døende frø på en cykelsti, der fik hende til at filosofere over livet, døden og skæbnen.

- Frøen havde kun forkroppen tilbage, men den var stadig levende og forsøgte at kravle henover cykelstienkun ved hjælp af forpoterne. Og så var det, at den kiggede på mig med et blik, der virkelig satte mine tanker i gang. Den ”talte” til mig, og det føltes som om, at den sagde: ’Skån mig! Jeg skal i sikkerhed nu.’ ". (Foto: © Camilla Konradsen / DR)

DR Kunstklub har sat gang i en serie om samlere. Den anden samler i serien er den 51-årige tapetkunstner Lone Simonsen, der i de sidste syv år har samlet på døde frøer, som hun opbevarer i sit hjem i Frederikssund.

Startskuddet på Lones samling blev hendes møde med en overkørt frø på en cykelsti, der så på hende med et blik, der satte hendes tanker i gang:

- Frøen havde kun forkroppen tilbage, men den var stadig levende og forsøgte at kravle henover cykelstien kun ved hjælp af forpoterne. Og så var det, at den kiggede på mig med et blik, der virkelig satte mine tanker i gang. Den ”talte” til mig - og jeg synes måske også selv, at det lyder lidt komisk, men det føltes som om, at den sagde: 'Skån mig! Jeg skal i sikkerhed nu.' Jeg cyklede videre, men jeg kunne ikke glemme den.

Én af Lones favoritter i samlingen er den lille frøgeneral, som hun fandt i hangaren på en lukket flyvestation i Måløv:

- Flyvestationen havde været lukket i mange år og havde hverken strøm eller vand, så da jeg fandt frøen ved afløbet i en vandhane i en forladt hangar, var den helt intakt og nærmest mumificeret. Den må have siddet og ventet på den ene dråbe vand, som aldrig kom. Frøen fik mig til at tænke på en lille frøgeneral, der var blevet forladt af flyvevåbnet.

Hjemmelavet arkiv holder styr på frøerne

Et lille hjemmelavet arkiv hjælper Lone til at holde styr på sin samling. Heri nedskriver hun frøernes individuelle historier og de tanker, der knyttede sig til fundet af dem:

- Jeg har et lille arkiv, hvor jeg skriver deres historie ned og giver dem numre. For mig er det ikke bare en død frø, men et stykke historie, og jeg tror faktisk, at der er mange, der har en interesse i at samle sådan nogle ting op, men for mig udviklede det sig bare til at være mere end det. Jeg tror, at jeg har samlet frøerne op pga. den skæbne, der knytter sig til dem.

Lone kommer fra en rigtig samlerfamilie, men hun betragter ikke sig selv som en typisk samler:

- Jeg samler for at skabe nogle filosofiske spørgsmål og blive klog på nogle ting. Det handler ikke bare om at samle eller om at have mange af noget. Jeg tror godt man kan fortabe sig i samlermanien, hvis man glemmer, hvorfor man samler og forpasser det filosofiske, værdifulde aspekt, så man bare samler, fordi det gør man jo og har altid gjort det.

Udover det filosofiske aspekt, udfordrer frøerne Lones syn på, hvad der er smukt. Det er hendes samling af døde frøer fra en lille landevej i Hadsund et godt eksempel på:

- Den store mængde døde frøer på et så lille areal satte selvfølgelig mine tanker i gang, men faktisk var det æstetikken, der optog mig mest. De ligner jo ikke de klassiske frøer, man kan finde, og umiddelbart er det svært at se, hvad det er. Men når man så opdager, hvad det er, opstår der en refleksion over, hvad der er smukt, og om vi altid behøver at være smukke. Kan det grimme og forgængelige ikke også være smukt?' Det var der en ret fin historie i.”

Projektet er lavet i samarbejde med kunstbloggen I DO ART, hvor du kan læsemeget mere om Lones unikke samling.