BILLEDSERIE: Paul har samlet på sommerfugle i over 40 år

Den 55-årige farmaceut Paul Orlien samler på sommerfugle og har gjort det i over 40 år. Hans imponerende samling rummer alt fra farverige dagsommerfugle til små, grå og næsten identiske natsværmere.

- Det at samle betyder ganske enkelt, at jeg har et frirum, hvor jeg kan være lykkelig. Det tror jeg, at man har brug for som moderne menneske - at have et sted, hvor man kan søge tilflugt. Det er noget, der går indad og det handler kun om, hvad jeg synes. Det er en intens lykkefølelse, som er ubeskrivelig. (Foto: Camilla Konradsen)

DR Kunstklub har sat gang i en serie om samlere. Den fjerde samler i serien er den 55-årige farmaceut Paul Orlien. Paul beskriver sig selv som en passioneret og kræsen samler. Han har samlet på sommerfugle i over 40 år, og han sætter en dyd i at have en smuk samling med pæne, velpræparerede eksemplarer, der sidder lige i øjet:

- Der er en uskreven regel om, at man altid skal have rækkerne færdige, før man har en komplet samling, men det har jeg ikke, og det får jeg heller ikke. Jeg gider ikke fylde rækkerne op med grimme ting. Så længe arten er der, er det fint, men de skal være pæne, ellers har jeg ikke lyst til at have dem siddende. Det gør også, at jeg er mere tilbøjelig til at finde larverne, frem for de voksne insekter, for så får jeg friske dyr, når de udklækker.

For Paul startede det hele en sommerdag for 40 år siden, da hans klassekammerat Jan tog ham med ned i en dal for at fange sommerfugle med et net:

- Det hele startede i en sommerferie, da jeg var 15 år gammel og skulle med min klassekammerat Jan ud og fiske. Han havde et net med, som han havde fået foræret af sin fætter, og selvom jeg syntes, at det var lidt fjollet, endte vi med at tage ned i en dal for at fange dagsommerfugle. Og vi fandt rent faktisk én af de sjældne sommerfugle, nemlig den Sortplettede Blåfugl, som i dag har virkelig trange kår og er ved at forsvinde. Det var dér, det hele startede for mig. Af en eller anden mærkelig grund blev jeg fanget af idéen om at samle nede i den dal.

Ifølge Paul er der en helt særlig skønhed i at samle sommerfugle, fordi man får lov til at opleve, hvordan naturen fungerer på nært hold. Det handler om helheden af indtryk og oplevelser, og Paul beskriver det som en intens lykkefølelse, når man ser det hele gå op i en højere enhed:

- Jeg samler, fordi jeg godt kan lide at samle og fordi jeg synes, det er smukt. Simpelthen! Det er smukt at samle, og jeg tror det har noget at gøre med, at jeg skaber en verden, hvor jeg er glad. Det hele startede jo med, at jeg blev draget af noget smukt. Jeg var ude med min gamle klassekammerat på et virkelig super sted, som var helt uberørt, fyldt med urter, og hvor det sværmede med alle mulige ting og sager. Det var en oplevelse af, at naturen fungerede, og det var virkelig smukt!

For Paul er det at samle en passion, men det er også noget, han tager meget seriøst. Hans store samling er nemlig med til at gøre en forskel i forhold til naturbeskyttelse og fremadrettet forskning, der kan sikre, at der ikke er noget, der går tabt:

- Jeg synes den viden, jeg har, skal bruges til at sikre, at vi kan bevare nogle steder. Og det sker jo også! Bl.a. er det lykkedes at bevare den Sortplettede Blåfugl. Førhen var den forholdsvis udbredt, men den er ved at forsvinde nu, og kun via en målrettet indsats har den kunnet klare sig. Det kan godt være I tror, at vi bare vil røve naturen fra en masse ting, men husk lige den anden vinkel, for den er langt vigtigere! Det handler om, at få øjne for, hvad der foregår i naturen, og hvordan vi skal passe på den. Det er et vigtigt bidrag! Der er nogle smukke ting derude, som alle har en berettigelse - selv de små mærkelige fluer, som ingen interesserer sig for.

Du kan se hele Pauls samling på DR Kunstklubs Facebook-side.

Projektet er lavet i samarbejde med kunstbloggen I DO ART, hvor du kan læse meget mere om Pauls unikke samlinger.

FacebookTwitter