BogForum afviser kritik: Vi er en publikumsmesse

På trods af kritik af weekendens messe-program, vil BogForum fortsætte med fokus på mødet mellem forfatter og læser.

Årets BogForum er slut. Messen bød blandt andet på mange arrangementer for børn. (Foto: Rikke Caroline Carlsen)

Tre dage med et kæmpe opbud af forfattere, kendis-kokke og forlag er slut.

Årets BogForum lokkede 27.682 til Bella Centeret i København - mod 29.383 sidste år. Messen får altså rigtig mange gæster i løbet af de tre dage, den varer.

Men kritikere, blandt andet Politikens littereaturredaktør Jes Stein Pedersen, har peget på, at bogmessens program byder på for meget salg og for lidt litteraturfestival.

For meget salg, for lidt faglighed?

BogForum ville simpelthen blive bedre, hvis der for eksempel blev diskuteret større samfundsmæssige temaer, mener redaktøren.

(Foto: Rikke Caroline Carlsen)

Men det er ikke BogForums rolle, understreger Stinne Hjortlund Kristoffersen, der er projektleder på BogForum.

- Vi er jo en publikumsmesse, og vi er ikke sat i verden for at have en eller anden kulturpolitisk dagsorden. Vi kigger på, hvad publikum vil have.

BogForum: Præmissen er forfatter-mødet

Derudover mener projektlederen, at messen supplerer de øvrige litteraturfestivaler og -messer godt:

- Vi placerer os godt i forhold til for eksempel Krimimessen, Louisiana Litterature og så videre. Så hvis man ser på dét landskab, så passer vi godt sammen. Præmissen hér er jo mødet med forfatterne - vi vil ikke være undergrund. Det er der jo andre, der laver, så den rolle skal vi ikke tage.

Yahya Hassan læser op sidste aften på BogForum (Foto: Rikke Caroline Carlsen)

P1-vært: Lad os bare elske BogForumKlaus Rothstein, vært på Faglitteratur på P1, har været med på messen for at interviewe forfattere. Han har selv kritiseret BogForum førhen.

- Kritikken af BogForum har vi kendt i 25 år, og jeg har selv skrevet masser af kritik af BogForum. Jeg er nået dertil, hvor jeg siger: Lad os bare elske BogForum for hvad det er, for det spærrer ikke for andre ting - der er alle de andre litterære møder ved festivaler og litteraturarrangementer over hele landet uafbrudt. Der er masser af steder, hvor man kan møde forfatterne, uden at det er en salgsmesse.

Andre må lave det kloge

Men også han efterlyser et sted, hvor der kan være debatter og seminarer. Han mener dog ikke, at det er BogForums opgave:

- BogForum er et kommercielt foretagende, der skal tjene penge. De skal have publikum ind, der skal være en omsætning - hvis ikke de tror, de kan få det gennem de akademiske, intellektuelle seminarer, så skal de holde sig fra det, og så må andre lave det kloge, siger han og fortæller, at den bedste oplevelse, han har haft, er publikums store begejstring under møder med forfattere.

Talenter populære

En ny scene på BogForum har trukket mange besøgende, fortæller Stinne Hjortlund Kristoffersen.

Nemlig SPOTScenen, hvor nye talenter (fx Yahya Hassan) fra blandt andet Forfatterskolen har læst op.

Og lige netop talentmassen er noget, som messen måske vil gøre mere ud af, fortæller projektlederen:

- Vi skal evaluere på det med branchen, men jeg kan sagtens forestille mig, at vi fortsætter i samme gænge og måske involverer nogle udenlandske navne, som kunne passe ind på den scene. Scenen giver det, man ikke havde forventet at se på bogmesse, fortæller Stinne Hjortlund Kristoffersen.

Hvad synes du: Skal BogForum være mødet mellem forfatter og læser, eller skal der flere seminarer og faglighed ind? Skriv herunder.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter