Carsten Jensen: Litteraturen er stedet for de umulige møder

Forfatter Carsten Jensen er nomineret til DR Romanprisen for 'Den første sten' om krigen i Afghanistan. Han har ofte skrevet om krigens væsen og mener, at netop litteraturen kan noget særligt i den forbindelse.

Forfatter Carsten Jensen er netop nu aktuel med sin krigsroman 'Den første sten', som er nomineret til DR Romanprisen. (Foto: Isak Hoffmeyer)

Forfatter Carsten Jensen er netop nu aktuel med romanen ’Den første sten’, der handler om danske soldater, der er udsendt i Afghanistan. Han mener, at litteraturen er en vigtig brik i vores forståelse af krig og dens væsen.

Det fortalte han om på sidste års udgave af litteraturfestivalen Litt. Talk, som hvert år finder sted på Vallekilde Højskole:

DR Læseklubberne

Hvis du er vild med at læse, så er DRs Læseklubber måske noget for dig. Her får du inspiration til, hvad du skal læse, og du får mulighed for at diskutere bogen med andre, der har læst den.

Læs meget mere om DRs Læseklubber her.

Du kan også følge os på Twitter: @DRlseklubberne

​Og på Instagram: @drlseklub

- Jeg vil nok tale om noget, som et eller andet sted handler om romanen, og et eller andet sted ender der, hvor romanen begynder, sagde forfatteren, som i årevis har skrevet kronikker og essays om netop krig.

For hvad er det, der gør den ene kriger til helt og den anden til bøddel?

De ubehagelige spørgsmål

Hvad er forskellen mellem en dansk syrienskriger og de danske soldater, der frivilligt lader sig udsende til Irak og Afghanistan for at kæmpe på vestlig side, spurgte Carsten Jensen publikum på Vallekilde.

Selv mener han, at vi af respekt for de danske, udsendte soldater i Irak eller Afghanistan ikke stiller dem de samme spørgsmål, som vi stiller syrienskrigere og heller ikke dømmer dem på samme måde:

Se flere Litt Talks

Hvert år i februar afholder Vallekilde Højskole litteraturfestivalen Litt Talk, hvor en række forfattere kommer og taler i 20 minutter om at være forfatter.

I 2015 var blandt andet Lene Kaaberbøl, Carsten jensen og Theis Ørntoft på talerstolen.

Vallekilde har lagt alle forfatternes talks ud som videoer, og du kan se dem her.

- Den ene hyldes for nøjagtig den samme handling, som den anden fordømmes for, sagde Carsten Jensen og tilføjede senere:

- Tør vi vove den tanke, at der indeni syrienskrigeren også ligger en dansk soldat gemt, og indeni den danske soldat en syrienskriger, og at vi ikke forstår nogen af dem, hvis vi ikke vover at se det?

Det litterære møde

For Carsten Jensen er ligheden mellem de to parter så stor, at han gerne ville se de danske syrienskrigere og de danske veteraner fra Afghanistan mødes. Og det er netop det møde, som kan ske i litteraturen.

- Litteraturen er stedet for de umulige møder, ikke altid for kompromisets eller forsoningens skyld, men altid i klarhedens og tydelighedens navn, sagde Carsten Jensen på festivalen. Nedenfor kan du høre hele hans foredrag.

Husk også, at vi i hele marts læser og diskuterer Carsten Jensens roman 'Den første sten' i DR Romanklubben. Du kan bl.a. deltage i diskussionen online på Litteratursiden.dk. God fornøjelse!

Carsten Jensen Litt. Talk

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver dag.

Vis alle nyhedsbreve