Kulturklubber

Carsten Jensen og Ane Riel er nominerede til DR Romanprisen 2016

Carsten Jensen og Ane Riel er nominerede til DR Romanprisen 2016! Med offentliggørelsen af de to navne mangler vi kun en enkelt nomineret, før hele feltet på plads.

Vi har ventet i spænding og kan nu endelig løfte sløret for endnu to nominerede til DR Romanprisen 2016.

Carsten Jensen er nomineret for 'Den første sten' og Ane Riel er nomineret for 'Harpiks', som vi i DR Romanklubben læser i henholdsvis marts og april. Tillykke!

De to er indtil videre i konkurrence med Kamilla Hega Holst for 'På træk', Henning Mortensen for 'Kvinden i korshæren' og Ida Jessen for 'En ny tid'.

Sædvanligvis melder vi de tre sidste nominerede ud på én gang her i december. Men det har været et solidt bog-år, og derfor har vi brug for en smule tid til at få den sjette og sidste nominerede på plads. Vi lover, den er på trapperne og takker for jeres forståelse.

Hvad krigen gør ved mennesker

Carstens Jensens 'Den første sten' foregår i Helmand provinsen, hvor vi møder en deling danske soldater. De er vidt forskellige, og vi lærer dem at kende både som individer og som del af et kammeratligt fællesskab, der betragter krigen som et arbejde, der skal passes.

Men det arbejde får hurtigt konsekvenser. Efterhånden som volden eskalerer, og hævntørsten vokser, handler det mindre om, hvem der kastede den første sten og mere om at blive ved med at kaste, så længe fjenden gør.

'Den første sten' er gribende og vigtig læsning om, hvad krigen gør ved mennesker. Vi læser den i marts.

En meget mærkelig familie

Yderst på øen Hovedet i et hus, der er ved at sprænges af skrammel, skidt og bras, bor en familie, der ikke er, som familier er flest.

Mor har langsomt men sikkert vokset sig kæmpestor, og far tager med en forskruet Robin Hood'sk indstilling på tyvetogter om natten og samler ting til sig. Og så er der datteren Liv. Hendes forældre melder hende død og skjuler hende i en container, så hun kan undgå skolen og komme med sin far på 'arbejde'. Og alligevel trives hun overraskende godt.

Sådan er verden i Ane Riels 'Harpiks': Befolket af paradoksale typer med skæbner, der balancerer mellem det dystre, smukke og tragikomiske. Vi læser 'Harpiks' i april.

DR Romanprisen

DR Romanprisen er en læserpris. Forløbet varer et halvt år, hvor læsekredse på biblioteker i hele landet hver måned læser en af de seks nominerende romaner. Bogen er i samme måned til debat på Litteratursiden, hvor læserne diskuterer den. Derefter stemmes tre romaner videre og den endelige vinder findes af en jury, der også består af læsere.

Og nu har vi altså fem af de seks nominerede på plads. Du kan se de nominerede bøger, og hvornår vi læser dem, i faktaboksen til venstre.

I juni blev DR Romanprisen 2015 overrakt til Iben Mondrup for 'Godhavn', hvor tre søskende Bjørk, Knut og Hilde giver hver deres syn på et år i deres liv i en fangerlandsby i Grønland.

Programmet, hvor prisen blev overrakt, blev sendt direkte på P1, og du kan høre eller genhøre det her.

Facebook
Twitter