Dansk tegnefilmslegende: Her er de 6 bedste børnebøger nogensinde

Han er far til 'Jungledyret Hugo', 'Bennys Badekar' og 'Cykelmyggen Egon'. Men hvilke børnebøger har inspireret Flemming Quist Møllers krøllede hjerne?

Børnebogen 'Cykelmyggen Egon' fylder 50 år. I den anledning afslører Flemming Quist Møller hvilke bøger, han selv har været vild med. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Ólafur Steinar Gestsson)

Den 74-årige tegner og forfatter Flemming Quist Møller har stået bag en række højtelskede børnefortællinger.

'Bennys badekar', 'Snuden', 'Jungledyret Hugo' og 'Cykelmyggen Egon' er allesammen blevet til i Flemming Quist Møllers fantasi og senere blevet levendegjort ved hjælp af ord og tegninger.

I anledning af at bogen om Cykelmyggen Egon i år kan fejre 50 års 'fødselsdag', beder vi Flemming Quist Møller anbefale nogle af de, efter hans mening, allerbedste børnebøger.

Alice i eventyrland

- Det er en absurd, morsom og satirisk fantasifortælling med en overraskende fantasi og vrøvlehumor og leg med ord, som jeg elsker. 'The bread and butterfly', der for eksempel bliver til 'smørrebrødsfluen' på dansk, siger Flemming Quist Møller.

- Den sætter fantasien i gang og har nogle sjove figurer. Den bedrevidende kålorm er en fast figur i cykelmyguniverset - det er en figur derfra. Den siger til Egon: 'Du skal vise respekt for én, der har været med i verdens bedste børnebog', fortæller han.

Alice i Eventyrland af Lewis Carroll, her fra forlaget Carlsen, udkom første gang i 1865.

Puttes eventyr i Blåbærskoven

Skrivekonkurrence for børn

DR afvikler i øjeblikket en skrivekonkurrence for børn i samarbejde med blandt andre Gyldendal.

Konkurrencen '500 ord' løber indtil 1. maj kl. 9.00 og opfordrer børn til at skrive en historie på max 500 ord om temaet 'rejse'.

Der kåres en vinder i aldersgrupperne 8-12 år og 13-16 år, og Gyldendal udgiver de to vindertekster i billedbogsform.

Læs mere, få skrivetips og deltag på dr.dk/500 ord

- Jeg fik læst Elsa Beskows bøger op på svensk af min mor. 'Puttes eventyr i blåbærskoven' handler om nogle små nisser med fluesvampehatte på, og hvor faren blandt andet kæmper mod en hugorm, hvor han har en rustning af grankogleskæl mod dens gift, fortæller han.

- Jeg blev meget fascineret af hendes arbejde. Hun tegnede naturalistisk og hun kunne levendegøre den her skovbundsfantasiverden, som jeg selv kunne lege i, når jeg besøgte min morfar i Sverige, fortæller han.

Puttes eventyr i blåbærskoven af Elsa Beskow, udkom første gang i 1901, Gyldendal.

Pippi Langstrømpe

- Jeg fik sendt bøgerne fra min svenske moster, og min mor læste dem op. Astrid Lindgren var en fantastisk forfatter, og hun har inspireret mig, siden jeg var helt lille. Pippi var en helt ny figur, en oprører, der blæser på den voksne verden og alle dens regler, og der er mange absurde ting, som er humoristiske og sjove, siger Flemming Quist Møller.

- Det med det selvstændige, oprørske barn - hun gør det på sin egen måde. Det er det samme med cykelmyggen Egon. Han er ligeglad, han er en cykelmyg, sådan er det bare.

Første bog om Pippi Langstrømpe udkom i 1945, Gyldendal.

Vinden i piletræerne

- Vinden i piletræerne læste min bedstemor op for mig. Det var også noget med små dyr med menneskelige egenskaber. Historien var en stor inspiration for mig, fortæller han.

- Der er en god karaktertegning af forskellige temperamenter hos de forskellige dyr - nogle er lidt tilbageholdende, nogle lidt farlige. Og den selvoptagne tudse er kongelig humoristisk, helt narcissistisk, og lægger ikke skjul på det. Det er så morsomt skildret, at man ikke kan lade være med at grine, siger han.

Vinden i piletræerne af Kenneth Grahame udkom første gang i 1908, her fra forlaget Gyldendal,

Vær med i DR Læseklubberne

Er du vild med at læse?
Mangler du inspiration til din næste læseoplevelse eller et sted at dele dine oplevelser med andre, der har læst bogen?
Så ​meld dig til DR Læseklubberne, hvor vi hver måned læser og diskuterer en ny bog i hver af de fem klubber:

Romanklubben
Klassikerklubben
Testklubben
Krimiklubben
Fagbogklubben

​Du kan læse om de forskellige klubber her og melde dig ind her.

Junglebogen

- Når jeg laver bøger, benytter jeg virkeligheden som afsæt for fantasien. Det gør Kipling også. Han blander heller ikke afrikanske eller latinamerikanske dyr ind i den indiske jungle. Man ved, han har været der, fortæller Flemming Quist Møller.

- Min far læste den for mig, og inspirationen til Jungledyret Hugo må næsten være kommet dér. Som barn tænkte jeg, det mest eventyrlige ville være at begive sig ud i junglen, og da jeg senere oplevede den, levede den op til at være det her spændende sted med et mylder af liv af forskellige dyrearter og planter, fortæller Flemming Quist Møller.

Junglebogen af Rudyard Kipling udkom første gang i 1894, her fra Lindhardt og Ringhof.

Den utrolige historie om den kæmpestore pære

- Af nyere børnebøger er Strids billedbøger formidabelt gode - for eksempel 'den med den kæmpestore pære'. Fortællingen og den humor, der ligger i tegningerne er lige så vigtig som ordene. Man har nogle gange indtryk af, at idéerne opstår, mens han tegner, hvad det også gør for mig mange gange, fortæller han.

- Jeg kan rigtig godt lide den visuelle fantasi og humor, der ligger i bogen, og der er også en stor, dejlig klat poesi i hans ting, fortæller han.

Den utrolige historie om den kæmpestore pære af Jakob Martin Strid‎ udkom i 2012, Gyldendal.

Flemming Quist Møller

  • er en 74-årig prisbelønnet illustrator, børnebogsforfatter, musiker – og meget mere.
  • Hans første børnebog var Cykelmyggen Egon fra 1967. Siden har han skrevet et utal af børnebøger, hvoraf mange allerede har opnået klassikerstatus.
  • Gennem årene er flere af Flemming Quist Møllers bøger blevet produceret som tegnefilm, og i 2016 blev Cykelmyggen Egon (møder Tommelise) opført som teater på Østre Gasværk Teater.

Kilde: Gyldendal

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver dag.

Vis alle nyhedsbreve