Den danske slavehandel er ikke ligefrem det kapital i historiebogen, vi som danskere er allermest stolte af. For de hårdsindede danske slavehandlere er lidt af en kontrast til den fredselskende nation, vi identificerer os med i dag.
Men ikke desto mindre spillede danskerne en betydelig rolle i den transatlantiske slavehandel, hvor store skibe transporterede slaver fra Afrikas kyster til De Dansk Vestindiske øer.
Og det til trods for, at slavehandelen primært voldte danskerne kvaler.
Slaver og sømænd var i samme båd
Det kommer vist ikke bag på mange, at slaverne, der blev transporteret over Atlanten, var udsat for kummerlige og næsten umenneskelige forhold.
Men de danske sømænd på skibene var ikke meget bedre stillet. Ifølge Kåre Lauring mistede op mod 50 pct. af de europæere, der kom til Guinea-kysten for at hente slaver, nemlig livet pga. sygdomme som skørbug, dysenteri og malaria.
Og dertil kommer, at risikoen for skibsforlis var overhængende.
Store økonomiske tab
Men heller ikke de danske slavehandlerne bag tjente stort på slavehandelen.
På de lange rejser over Atlanten mistede en stor del af slaverne livet, hvilket betød, at rejserne oftest gav store underskud.
Så hvorfor var det nu, det var en god idé at beskæftige sig med slavehandelen overhovedet? Det er, hvad Kåre Lauring forsøger at kaste lys på i 'Slaverne der dansede og holdt sig lystige'.
Hvad mener du?
'Slaverne dansede og holdt sig lystige' er månedens bog i Fagbogklubben, og du kan sagtens nå at læse med. På litteratursiden.dk bliver bogen debatteret i november, og her kan du dele din mening om bogen.
Her kan du eksempelvis give os din mening om, hvorvidt det er en fair skildring, når Kåre Lauring peger på, at danske slavehandlere var lige så store tabere som slaverne, de transporterede.
Og om den danske slavehandel overhovedet er noget, vi behøver beskæftige os med i dag.
Anmelderne skriver...
- Kåre Laurings bog om den danske slavehandel er en vigtig brik til den hjemlige historieskrivning. Og Danmark var ikke Europas duks, når det kom til handel med slaver. 5 ud af 6 stjerner, Rune Engelbreth Larsen, Politiken.
- Laurings bog er uhyre informativ, og den emmer af overskud og fortælleglæde - og dét trods et trist emne, der nærmest kalder på det modsatte. Lauring fortæller historier, der er alt andet end opbyggelige, men som forstår og forklarer, uden at løfte moralske pegefingre. Joachim Lund, Information.