'Den døde i Barentsburg' er månedens krimi

Krimiklubbens rundtur til særlige steder i Norden gør holdt i et afsondret russisk mini-samfund på Svalbard. En indflydelsesrig minearbejder findes død med hænderne knust i en betonblander, og den norske efterforsker Knut Fjeld er isoleret og alene i en kultur, han ikke forstår.

Monica Kristensen skriver krimier fra det iskolde Svalbard, og i oktober er 'Den døde i Barentsburg' i fokus i DR Krimiklubben. Du kan være med i online-læsekredsen om den på Litteratursiden.dk.

Der er tændt op i brændeovnen i det forladte hus i minebyen Barentsburg. Et hemmeligt stævnemøde er i gang.

Vi er på Svalbard nord for Polarcirklen, en øgruppe som territoriemæssigt tilhører Norge, men som også huser den russiske bosættelse Barentsburg.

Her, i et forfaldent hus bygget af lærketræ på traditionel russisk vis, mødes et par, der ikke er helt unge længere. Det har de gjort i årevis, og denne aften drikker de som sædvanlig te sødet med hindbærsyltetøj, spiser kager og slutter af med den særlige Streletskaya-vodka. Det er deres lille frirum. Men manden når aldrig hjem.

Bliver fundet død i betonblander

Næste dag får de norske myndigheder i Longyearbyen en henvendelse om, at den indflydelsesrige fagforeningsleder Vanja er fundet død i en gigantisk betonblander, og sysselmandsbetjent Knut Fjeld bliver sendt af sted for at se nærmere på dødsfaldet.

I Barentsburg oplever han en fremmedartet verden, hvor al samtale må foregå gennem russisk tolk, og hvor han ganske hurtigt får en stærk fornemmelse af, at meget er skjult, og at man under de venlige smil og kaviar-lækkerier prøver at løbe om hjørner med ham.

Forfatter og polarforsker

Vi læser 'Den døde i Barentsburg' som led i Krimiklubbens tema om specielle steder i Norden, og hvis Svalbard i sig selv er et særligt nordisk sted med endeløse polarlandskaber, nordlys, snescootertransport, minedrift og isbjørnefare, så er Barentsburg et utroligt mikrokosmos af koncentreret russisk kultur midt i dette.

Forfatter Monica Kristensen er uddannet gletscherforsker og har arbejdet med polarforskning i årevis. Hun kender altså alt til den iskolde og afsondrede verden, hvor hendes krimier udspiller sig.

Så pak den mentale rejsetaske og tag med til et isnende og eksotisk sted på jagt efter gådens løsning sammen med Knut Fjeld.

Facebook
Twitter