Dommer: Man skal ikke kamikaze på det her

Husk at give dig god tid til at skrive de frækkeste scener i en erotisk novelle, lyder et af rådene fra en dommer i DR K’s novellekonkurrence.

Helle Hartz er chefredaktør på det erotiske magasin Tidens kvinder og dommer i DR K's erotisk novelle-konkurrence.

Det starter så godt. Der er flow, gode, medrivende beskrivelser og ingen stavefejl.

Men lige som åndedrættet bliver lidt mere hektisk og kinderne bliver røde, sker der noget.

- Når man når til klimaks, er der pludselig en hel masse stavefejl, grammatiske fejl og … prikker… over det hele… Og det kan være forstyrrende at læse, siger Helle Hartz, der er dommer i DR K's erotisk novelle-konkurrence.

Sov på det og læs det igennem igen

Til daglig er hun chefredaktør for det erotiske magasin Tidens Kvinder, og derfor læser hun rigtig mange uerfarne skribenters bud på erotiske noveller.

- Folk bliver revet med af deres fortælling, og det er jo rigtig dejligt. Men alt for mange skriver det hurtigt færdigt, sender det af sted og så er det ude af verden. 'Hvis jeg skynder mig at sende det af sted, er det nok aldrig sket.'

Selvom det kan være grænseoverskridende at se sin egen fantasi sort på hvidt - og vide at andre skal læse det - så er det en god investering at genlæse og gennemarbejde de mest erotiske steder i sin tekst.

- Sov lige på det og læs det igen, skriv det igennem igen. Man skal ikke kamikaze på det her, det kræver faktisk noget arbejde. Det er de færreste - heller ikke erfarne forfattere - der bare kan det.

- Og så vil jeg gerne sige en gang for alle: Numsebalder staves balder - ikke baller, griner hun.

Vinderne skal kunne tænde dommeren

Når Helle Hartz sammen med to andre dommere (forfatter Simon Fruelund og forlægger Karsten Nielsen) skal finde tre vindere af DR K's novellekonkurrence, leder hun efter en god, sansemættet historie.

- Sproget er vigtigt for mig. Der kan være utrolig mange måder at skrive den samme sexscene på, og hvis sproget fungerer og det er velskrevet, så kan det næsten være lige meget, om det er hardcore eller blødt, siger hun.

- Jo mere, man kan smage, føle og mærke det, der foregår, jo nemmere er det at sætte sig ind i fx at blive slikket eller få et rap i røven. Hvis balderne bliver helt røde eller det sitrer i hele kroppen, så giver det gode billeder, og det betyder jo også, at man bliver mere tændt.

Det er selvfølgelig lige præcis her, vi skal hen med de erotiske noveller, siger dommeren.

- Hvis jeg bliver lidt ophidset af en novelle, så er man da nået langt, griner hun.

Og hvordan gør man så det?

Blid og hårdt kan være lige godt

- Det er klart, at det er noget med personlige præferencer. Hvis jeg var meget til BDSM (bondage, dominans, sadisme og masochisme, red), så ville jeg nok bliver mere ramt.

Men Helle Hartz vil ikke afsløre, hvilke knapper man skal trykke på for at ramme hende. For vigtigere end læserens personlige præferencer er det, at forfatteren selv tænder på historien.

- Historiemæssigt kan det være meget forskelligt. Det kan sagtens være et ganske almindeligt ægtepar, der spiser en god bøf og drikker lidt rødvin, og så har han lavet en overraskelse til hende i soveværelset med stearinlys og massage.

Der behøver ikke at hænge kors i loftet eller stå et nøgent par i skabet.

- Det blide og romantiske sex med sanselighed kan også være godt. Jo mere overbevisende, man kan fortælle, jo bedre. Hvis man kan mærke, at forfatteren er hamrende tændt på det her, så virker det nok.

De klassiske fælder

Helle Hartz giver et par hurtige bud på klicheer, man helst skal undgå, hvis man skriver erotisk litteratur.

Den opremsende:

Pas på med at gå for meget op i teknik. 'Så skete der det, så gik vi derhen, så stak han den ind og trak den ud igen'. Det bliver lidt kedeligt. Vi vil gerne vide, hvad der sker - men husk at have sanserne med.

'Pludselig…!'

Der er pludselig det ene og det andet hele tiden. "Pludselig mærkede jeg hans hånd mellem mine ben.' Med alle de pludselig'er ville man jo være død af et hjerteslag. Prøv at nøjes med at bruge det, når der virkelig sker noget uventet.

'Så mærkede jeg...':

Der er rigtig mange, som mærker alt muligt. De mærker deres egen hånd bevæge sig ned mellem kvindens ben. Er din hånd pludselig blevet autonom - kan du ikke styre den mere eller hvad? I stedet kunne man skrive: "Min hånd fandt ned mellem mine ben". Man skal ikke skrive at man mærker alt muligt. Man skal vise det, så det er sanseligt at læse. Det er det, der er kunsten.

Skamben/skamlæber:

Det lyder som om, man har noget at skamme sig over. kald det i stedet kønsben eller kønslæber.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter