DR digter med danskerne

Maj og juni står i lyrikkens tegn, når DR K sender en række programmer om de danske digte. Alle danskere får samtidig mulighed for at fejre poesien. Du kan sende os dit eget digt, stemme på dine yndlingsdigte og være med til at blindteste lyrik ved en række live-læsninger rundt omkring i landet.

Maj og juni står i lyrikkens tegn i DR. Læs hvordan du kan være med i artiklen her. (Foto: Illustration: My Buemann)

I maj og juni måned sætter DR ekstra fokus på poesi. En programserie på DR K ser på et udpluk af danmarkshistoriens største digte indenfor fire forskellige temaer, og vi opfordrer danskerne til at stemme på deres yndlingsdigte og sende deres egne digte ind.

I samarbejde med spillestedet VEGAs Digte & Lyd-arrangementer tager DR også ud i landet og blindtester lyrik sammen med danskerne ved en række live-læsninger.

Vær med til at blindteste digte ved live-læsninger i hele landet

Vi gjorde det på BogForum, og nu gør vi det igen hele tre steder i Danmark: DR blindtester lyrikken sammen med dig! Uanset om du elsker digte, aldrig har læst et digt før, eller bare gerne vil mødes og tale om ord og vers, er du velkommen til ’Live-læsning: DR blindtester lyrikken’.

Ved tre poesi- arrangementer i Aarhus, Aalborg og København, inviterer DR nemlig til en helt særlig live-læsninger, hvor vi blindtester lyrikken.

Her bliver to litteratureksperter eller forlagsredaktører, som er vant til at tage stilling til danskernes digte, præsenteret for lyrik af både velkendte klassiske, moderne forfattere og af helt nye lyrikere – uden at de på forhånd ved, hvad det er, de skal læse.

Publikum får mulighed for at gætte med i legen: Er digtet skrevet af en klassisk dansk digter, en nyere, moderne lyriker eller en helt almindelig dansker? Er man skarp, kan man vinde digtsamlinger undervejs.

Hvor og hvornår?

DRs live-læsninger er gratis og foregår her:

Ved Digte & Lyd i Aarhus: Den 21. maj kl. 18:15-19:15 i Musikhuset Aarhus.

Ved Digte & Lyd i Aalborg: Den 27. maj kl. 18:15-19:15 i Musikkens Hus.

Ved Digte & Lyd i København: Den 29. maj kl. 16.15-17.15 i Ideal Bar. OBS: BEGIVENHEDEN I KØBENHAVN FLYTTES TIL 15.30-16:30

I samarbejde med Vega

DRs live-læsninger foregår i samarbejde med arrangementerne Digte & Lyd, som har været afholdt to gange på spillestedet Vega i København. Nu udvider Digte & Lyd med en turné i Aarhus, Aalborg, Odense og København.

DRs live-læsninger ligger før hvert Digte & Lyd-arrangement.

DRs live-læsninger er gratis og åbne for alle. Hvis du vil være med til at blindteste lyrikken med DR, kræver altså ikke, at du har billet til Digte & Lyd.

Digte & Lyd er et separat event, som kræver entrébillet.

Send os dit digt

Har du en digter gemt i maven? Er skrivebordsskuffen fuld af gamle skriblerier? Eller har du bare lyst til at prøve skrivefærdighederne af, måske for første gang?

Så send os dit digt på digter@dr.dk. Digtet skal være max en side og på dansk. Du kan sende digte ind i fire kategorier: Kærlighed, familie, oprør og natur. Skriv i emnefeltet, hvilken kategori, dit digt tilhører.

Nogle af de indsendte digte, vi modtager, kommer til at spille en rolle, når DR blindtester lyrik ved live-læsninger ude i landet (se ovenfor). Hvis dit digt bliver udvalgt, får du direkte besked. Vi inviterer dig selvfølgelig med til live-læsningen i enten Aarhus, Aalborg eller København, så du kan komme ind og høre dit digt blive analyseret af eksperter og publikum. Derudover får du billetter til det efterfølgende Digte & Lyd-arrangement samme aften.

Vi efterlyser digte i de forskellige kategorier løbende, men du kan også allerede sende dit digt ind nu. Det bedste indsendte digt kåres i programmet 'P1's litteraturfestival' lørdag den 4. juni mellem 14.03-16.00. Hold øje med dr.dk/bog for mere information.

Hvis du sender et digt ind, så husk at læse det med småt nederst i artiklen her.

Stem på dine yndlingsdigte og få skrivetips fra eksperterne

Er du til Oehlenschläger eller Yahya Hassan? Er du mest til romantiske digte med skønne naturbeskrivelser, eller kan du lide din lyrik oprørsk og samfundsrevsende?

I ugen op til hvert program på DR K, kan du stemme på dine yndlingsdigte indenfor forskellige kategorier, deltage i debatten om digtene og råbe højt, hvis der er digte, eksperterne har overset.

Hver uge får du også skrivetips fra digteksperterne. Følg med på dr.dk/bog og DRs Facebook-sider DR Kultur, DR K og DR Bøger.

DR K præsenterer dig for ’10 digte, du skal læse når…’

DR K viser i maj og juni fire programmer, der handler om de danske digte. Programmerne præsenterer dig for ti digte, du skal læse når… du er liderlig, når familien er for meget, når du vil gøre oprør, og når du savner naturen.

Første program sendes tirsdag den 17. maj kl 21 og handler om de digte, du skal læse, når du er liderlig. De resterende programmer bliver sendt de følgende tre tirsdage på samme tidspunkt.

Det med småt

Hvis du sender et digt ind, skal du selv have skrevet din tekst og indestår således selv for, at DR’s brug af din tekst ikke krænker tredjemands rettigheder. Den tekst, du sender ind, må ikke være udgivet tidligere, men du må godt have skrevet andre tekster, som er blevet udgivet.

Hvis DR vælger at gøre brug af dit digt, vil du blive honoreret på lige vilkår med allerede udgivne tekster med satser svarende til de, som fremgår af aftalen mellem DR og Foreningen Radiokassen.

Hvis DR bruger dit digt, accepterer du samtidig, at du overdrager DR retten til at bruge hele eller dele af din tekst på alle DRs platforme, på tredjemandsplatforme som for eksempel YouTube og Facebook samt ved live-læsningerne. DR kan endvidere udveksle produktioner, hvori din tekst indgår, med de øvrige nordiske public service stationer.

Ved at sende dit digt ind til os, har du ikke overdraget os eneretten til at bruge det i alle andre sammenhænge. Du har stadig selv ret til at bruge det, hvor og hvordan du vil.

Facebook
Twitter