DR fejrer Søren Kierkegaard

Søren Kierkegaard er Danmarks mest berømte filosof og tænker, og masser af programmer i DR fejrer ham i anledning af 200-års jubilæet. Der er podcast fra Sproglaboratoriet ude nu, en interaktiv e-bog i støbeskeen og en serie i seks afsnit af Liv Thomsen. Blandt meget andet.

Den 5. maj er det 200 år siden, filosoffen Søren Kierkegaard blev født, og det markeres i en lang række DR-programmer i de kommende måneder.

Her i Klassikerklubben har vi fokus på 'Forførerens dagbog', et af hans mest kendte værker, hvor den unge Cordelia bliver et offer for den narcissistiske Johannes, der slet ikke er optaget af hende som person men kun i de pirrende oplevelser, som processen med at forføre hende, giver.

Og i Fagbogklubben er der debat om antologien 'Kierkegaard, når han er bedst og værst'. Ifølge bogen kan han stadig forarge, frelse og skrive trusserne af moderne kvinder.

Podcast om Kierkegaard og sproget

P1's Sproglaboratoriet har set nærmere på Søren Kierkegaards forhold til sproget, og det kan du hente en podcastserie om.

- Mange synes, at Kierkegaard skriver knudret og uforståeligt og har afskrevet ham for længst. Men hvis man er sproginteresseret er hans værker, dagbøger og breve en utrolig verden at gå på opdagelse i, siger Sproglaboratoriets vært Helle Solvang.

- Man opdager snart, at han også kan skrive legende let, rytmisk og vidunderligt poetisk. Og pludselig er han gadedrengeagtig, ironisk og fræk som en slagterhund, siger hun.

Serien belyser Kierkegaards forhold til sproget fra forskellige vinkler, og Sproglaboratoriet opfordrer til, at du tager én fortælling med hver gang du cykler til eller fra arbejde. Eller når du alligevel står og vasker op.

Den succesrige nutids-Søren bryder sammen

200-året for Kierkegaards fødsel er også baggrunden for en helt ny serie fra DR Radiodrama, som får premiere den 15. maj.

Titlen er 'Kierkegaard-syndromet', og i den føres Søren Kierkegaards liv og filosofi op i nutiden med fortællingen om den succesrige forretningsmand Sørens mentale sammenbrud og store eksistentielle krise.

Midt i et salgsmøde rammes han af et voldsomt angstanfald, som efterfølgende udvikler sig i depressiv retning, hvor alt, hvad han tidligere har tillagt værdi, pludselig fremstår meningsløst.

Han kvitter sin gamle tilværelse og kaster sig ud i et liv med eskapader, fester og forførelser men må indse, at heller ikke dette giver ham den meningsfylde, han leder efter, og i sin søgen kommer han igennem Kierkegaards forskellige filosofiske retninger, den æstetiske, etiske og religiøse.

Stadier på livets vej

'Stadier på livets vej – en fortælling om Søren Kierkegaard' er titlen på en serie af seks programmer, hvor Liv Thomsen fortæller om Kierkegaards liv.

Hun mikser sin egen fortælling med citater fra filosoffens skriverier, og Peter Tudvad, Malene Walther Clark og mange flere giver deres bud på, hvad vi kan bruge Kierkegaard til i dag.

Serien kan høres på P1 fra torsdag 9. maj kl. 11.30 og seks torsdage frem.

Interaktiv e-bog om Kierkegaard

Som noget nyt laver P1 også en interaktiv e-bog om Kierkegaard. E-bogen bygger videre på Liv Thomsens radioserie og får sit eget univers med billeder, citater, lyd og musik.

Sitet og indholdet er ved at blive skabt nu, og bogen udkommer i slutningen af maj, hvor den kan findes på P1's hjemmeside.

Eksistens og KierkegaardP1-programmet Eksistens sender fire mandage i maj klokken 14.03 programmer, der spiller sammen med DR K's programmer '5 skarpe om Kierkegaard'.

Emnerne er Kierkegaard og kærligheden, valget, sandheden og fortvivlelsen. De medvirkende er nogle af programmets yndlingsfilosoffer, og for at gøre det hele mere konkret og nærværende, bliver eksperternes udlægning koblet med personer, der fortæller om egne oplevelser og dilemmaer i forhold til de nævnte emner.

Mere fokus i efteråret

Ud over disse specifikke Kierkegaard-udsendelser vil mange andre DR-programmer på både tv og radio i den kommende tid give dig mulighed for at komme dybere ind i den eksistentialistiske filosofs tankeunivers.

Danskernes Akademi sætter f.eks. fokus på Kierkegaard i begyndelsen af maj. Og samtidig kommer især efterårsmånederne september og oktober til stå i Søren Kierkegaards tegn.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter