DR Læseklubberne er for dig, der elsker bøger

Bøger er fantastiske - og endnu bedre, når du har nogen at dele oplevelsen med. Få læsefællesskab og masser af inspiration i DRs Læseklubber.

De mange tusinde gæster ved Bogforum 2016 var ikke i tvivl: Vi elsker at læse! (© BogForum)

Kender du det der med at vende den sidste side i en bog, og så ikke have nogen at snakke om den med?

Din kæreste har ikke læst bogen. Din kollega har ikke. Og din mor har heller ikke.

Så hvorfor ikke finde nogle andre at dele oplevelsen med?

DRs læseklubber er et kæmpestort fællesskab for læseheste, hvor du kan være med til at diskutere bøger. Du kan gøre det hjemme fra sofaen eller på dit lokale bibliotek.

Vi tror nemlig på, at litteratur bliver en større oplevelse, når man er sammen om det.

Det koster ikke noget at være med - til gengæld får du masser af inspiration til læsestof og mulighed for læsefællesskaber, både online og i virkeligheden.

Du kan melde dig ind på siden her. Herunder kan du læse om de forskellige klubber.

DR Romanklubben

Hvert år i juni kårer vi DR Romanprisen. Det er en pris på 25.000 kroner, som bliver uddelt til en forfatter, der er udkommet med en roman i det foregående år. Prisen gives for den pågældende roman, ikke for forfatterens samlede eller tidligere værker.

Det særlige ved DR Romanprisen er, at det er læserne, der kårer vinderen. Redaktionen bag DR Romanklubben nominerer i samarbejde med bibliotekerne seks danske bøger, som klubbens medlemmer læser fra december til maj.

Bøgerne bliver diskuteret online på bibliotekernes portal, Litteratursiden.dk, og i de ca. 50 fysiske læseklubber, der er med rundt på landets folkebiblioteker. Når alle bøgerne er læst, stemmer læserne tre bøger videre til finalen.

Omkring 1. juni mødes en jury, der er sammensat af fem medlemmer fra DR Romanklubben, og de diskuterer de tre tilbageværende bøger. Det er herefter deres stemmer, der afgør, hvem der skal modtage DR Romanprisen.

Fra juni til november, begge måneder inklusiv, læser vi udenlandske romaner.

Juryen er nået til det afgørende øjeblik - vinderen af DR Romanprisen 2012 skulle findes.

DR Krimiklubben

Hvis du har en svaghed for gerningsmænd, blodige spor og dna-profiler, så er DR Krimiklubben nok noget for dig. Krimiklubben er aktiv fra december til maj.

Hver måned får du en anbefaling til at læse en krimi - den kan være ny eller gammel, dansk eller udenlandsk osv. - og i samme måned har du mulighed for at diskutere bogen med andre medlemmer af DR Krimiklubben på Litteratursiden.dk.

En gang om året er der Krimimesse i det gamle fængsel i Horsens, og her er DR Krimiklubbens redaktion til stede. Vi opsnuser de nyeste krimitendenser, bliver inspirerede og sender artikler og andet stof ud til krimiklub-medlemmerne, så du kan holde dig orienteret, selvom du ikke selv kan være med til messen i Horsens.

Tre krimitalenter fik en time i en celle med en forfatter under Krimimessen i Horsens. Her får Christina Vorre (th) gode råd fra Lene Kaaberbøl.

DR Klassikerklubben

Ærgrer du dig over, at din gymnasietid med pensum og klassikerlæsning ligger for langt tilbage eller har fortabt sig i tågerne?

Eller trænger du bare til et brush up på de store litterære værker, der har formet samfundet?

Så meld dig ind i DR Klassikerklubben. Så behøver du bare åbne din mail for at få inspiration til, hvilke klassiske værker, du kan kaste dig over. Og bagefter er der mulighed fort at diskutere bøgerne på Litteratursiden.dk.

Ofte lægger vi læseplanen efter en sammenhæng. Fx har vi læst filmatiserede klassikere i anledningen af filmen 'En kongelig affære'. Senest har Klassikerklubben læst de store romaner, som en flok forfattere genfortalte i denne populære podcastserie.

Klassikerklubben går i hi henover forår og sommer, så hvis du vil læse klassikere, så hæng på i månederne august til januar.

DR Testklubben

I Testklubben læser vi ny og eksperimenterende litteratur. Det kan både være danske og udenlandske forfattere, og formen spænder fra romaner over digte og essaysamlinger. Vi spotter tendenser og holder øje med de spirende talenter.

I denne sæson bevæger vi os vidt omkring i verden. Fra Nigeria, over New York, til en øde ø i Sydøstasien og hjem til et forsumpet kollektiv i Aarhus. Læseplanen for 2017 finder du her.

Julie Gufler læser op af sin lyrik på BogForum. Hun er et af de fem talenter, som redaktørerne Lars Bukdahl og Jacob Søndergaard har udvalgt som de bedste af alle de indsendte ved et arrangement af DR Testklubben. (Foto: © Rikke Caroline Carlsen)

DR Fagbogklubben

Der er langt mellem de tunge, smalle fagtekster - til gengæld tilbyder DR Fagbogklubben viden i appetitvækkende form.

Hver måned sætter vi fokus på en debatskabende bog, der samtidig benytter sig af de fortællegreb, der ofte forbindes med skønlitteraturen. Så det bliver bestemt ikke kedeligt, når vi bliver klogere på alt fra træernes hemmelige liv til mænd i sorg, ytringsfrihedens historie og meget, meget andet.

Fagbogklubben tilbyder også hver måned en Tænkepause. Det er en serie af bøger med faglige emner, som skal gøre forskning tilgængelig for alle, og vi lægger dem tilgængeligt som ebøger her på siden.

DR Læsehesten

Hvis du gerne vil vide lidt om, hvad der foregår i alle klubberne, kan du melde dig til nyhedsbrevet DR Læsehesten. Her samler vi det bedste fra alle klubber, og du får besked, når der sker noget spændende.