DR Romanprisen er læsernes pris

Hvert år nomineres seks danske romaner, og den endelige prismodtager findes af læsekredsene. Men inden da bliver bøgerne diskuteret og vurderet på biblioteker i hele landet. Læs om prisen og se hvordan du kan være med.

DR Romanprisen er senest gået til Kim Leine for 'Profeterne i Evighedsfjorden'. Det er landets læsere, der udpeger prismodtageren. Prisen blev officielt overrakt af vært Søren Dahl i Café Hack på P4. (Foto: Anya Mathilde Poulsen © Type 1)

Hvert år kårer DR sammen med læsere og lyttere fra hele landet årets mest interessante danske roman.

Seks romaner er kandidater til prisen, og disse seks udvælges af et litteraturkyndigt panel bestående af repræsentanter fra DR og landets biblioteker. Den endelige prismodtager vælges af en læserjury.

Det næste DR Romanpris-forløb går i gang i december 2013, og selve prisen uddeles næste gang i juni 2014.

De nominerede er Erling Jepsens 'Den sønderjyske farm', Hassan Preislers 'Brun mands byrde', Kirsten Myers' 'Sommerbarn', Kaspar Colling Nielsens 'Den danske borgerkrig 2018-24', Maria Hellebergs 'Kongens kvinder' og Josefine Klougarts 'Om mørke'.

Kriterier for udvælgelse

De seks kandidater til DR Romanprisen vil først og fremmest være de mest interessante og helstøbte danske romaner fra det seneste år. Men kvalitet er svært at definere.

Ambitionen er at udvælge de mest velskrevne, spændende, originale og debatskabende bøger. Der kigges ikke efter salgstal eller avisanmeldelser. Til gengæld lægges der vægt på at præsentere et bredt og varieret spektrum af nye danske udgivelser.

Ikke mindst må nomineringerne gerne præsentere eksempler på ny litteratur for DRs lyttere og Romanklubberne på bibliotekerne.

Alle kan være med

De seks nominerede romaner bliver læst og vurderet af læsekredse på landets folkebiblioteker, som hver måned mødes om månedens aktuelle roman. Alle kan deltage, forudsat at der er plads.

Der er også mulighed for at diskutere bøgerne online på Litteratursiden.dk. Hver bog diskuteres i samme måned som bibliotekslæsekredsene har bogen til debat, og ofte deltager forfatteren selv i diskussionen på Litteratursiden.

Romanpris-forløbet går i gang i december og løber til maj året efter.

Juryen består af medlemmer fra læsekredsene

Alle biblioteks-læsekredsene samt den digitale læsekreds på Litteratursiden.dk er med til at udpege de tre romaner, som skal i årets finale.

Den endelige prismodtager vælges af en særlig jury, som består af medlemmer fra læsekredsene.

Læsernes anerkendelse

DR Romanprisen blev første gang uddelt i 1999. Prismodtageren får først og fremmest, og vigtigst, læsernes anerkendelse for sit arbejde.

Derudover kvitterer DR med en præmie på 25.000 kr., således at vinderen forhåbentlig kan få arbejdsro til at fortsætte sit litterære virke.

I 2013 var det Kim Leine, der modtog DR Romanprisen for 'Profeterne i Evighedsfjorden'.